Μελομακάρονα με 3 είδη σοκολάτας

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Είσαστε λάτρεις του μελομακάρονου; Αγαπάτε και την σοκολάτα; Εδώ λοιπόν σας έχω την πιο ωραία συνταγή για υπέροχα σοκολατένια μελομακάρονα.

Τα υλικά μας

  • 1 κιλο αλεύρι γοχ
  • 250 γρ σπορέλαιο
  • 250 γρ ελαιόλαδο
  • 50 γρ κονιάκ
  • 180 γρ πορτοκαλάδα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2  κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 2  κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • στην μύτη μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250 γρ καρύδια

Για το σιρόπι

  • 500 γρ ζάχαρη
  • 500 γρ νερό
  • 500 γρ μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλούδα απο ένα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ κουβερτούρα
  • 250 γρ λευκή σοκολάτα
  • 250 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • Καρύδια ολόκληρα και τριμμένα

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ένα άλλο λεκανάκι βάζουμε όλα τα υγρά, δηλ. το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την πορτοκαλάδα στην οποία μέσα .έχουμε λιώσει την σόδα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει η ζάχαρη(για να γίνει η ζύμη μας πιο αφράτη και να μην την βαραίνει).
  3. Μόλις λιώσει προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας με το μπέικιν πάουντερ. Στην αρχή με τον αυγοδάρτη, και στο τέλος με τα χέρια μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το ανακάτεμα γίνετε με ελαφρές κινήσεις και όσο το δυνατόν πιο λίγες. Μην το πλάσετε πολύ ώρα, μόλις ρίξετε όλο το αλεύρι το πολύ  σε 4΄-5 κινήσεις ανακάτεμα. Όσο το κουράζετε τη ζύμη τόσο θα σφίξουν.
  4. Η ζύμη μας θα πρέπει να έχει γίνει σαν μαλακή πλαστελίνη και να είναι λαδερή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη. Σε αυτό το διάστημα θα ενσωματωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
  5. Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα μας. Έχουμε κοντά μας ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει μέσα τα καρύδια.
  6. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και την βάζουμε στην χούφτα μας, Την πατάμε λίγο να γίνει ένας δίσκος μικρός. Παίρνουμε ένα κομμάτι καρύδι το τοποθετούμε στο κέντρο, και έπειτα κλείνουμε το καρύδι γύρω γύρω .Έχει γίνει μικρός δίσκος. Το τοποθετούμε στην λαμαρίνα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας να φτιάχνουμε μερακλίδικες μπουκίτσες μελομακάρονων (γύρω στα 20-25 γρ ) Όταν τελειώσει μια λαμαρίνα παίρνουμε ένα πιρούνι και τα τρυπάμε ελαφρά επάνω. Αυτό θα βοηθήσει να τραβήξουν ευκολότερα το σιρόπι. Βάζουμε την λαμαρίνα στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου. Μόνο μια λαμαρίνα κάθε φορά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει, και ξεκολλάνε από την λαμαρίνα.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Όταν βράσει θα βγάλει αφρό χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοβράζει. Ξαφρίζουμε το σιρόπι μας και ξεκινάμε το σιρόπιασμα.
  2. Βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά για να έχουμε τον έλεγχο σιροπιάσματος. Ανάλογα το μέγεθος αφήνουμε και το μελομακάρονο. Εδώ που τα δείξαμε μπουκίτσες, 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Μόλις τα βγάλετε τα βάζετε στην σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χωρίζουμε σε τρία μέρη τα μελομακάρονα μας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΗΨΗ

  1. Ζεσταίνουμε σε μπέν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων εάν έχουμε ξεχωριστά τις σοκολάτες μας.
  2. Όπως είναι στην σχάρα, με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε την σοκολάτα και το ρίχνουμε επάνω στο μελομακάρονο. Αφού κάνουμε το ίδιο σε 5-7 μελομακάρονα, ανασηκώνουμε ελαφρά την σχάρα και την τραντάζουμε πάνω κάτω έτσι ώστε να απλωθεί παντού και σωστά η σοκολάτα. Τοποθετούμε το καρύδι το τριμμένο ή το ολόκληρο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στις υπόλοιπες σοκολάτες.
  3. Στην λευκή σοκολάτα μπορείτε να ρίξετε με ένα κουταλάκι γραμμές από κουβερτούρα ή να πασπαλίσετε φιστίκι Αιγίνης. Μόλις τελειώσετε βάζετε την σχάρα με τα μελομακάρονα στο ψυγείο και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά.

Στην συνέχεια τα τοποθετείτε σε πιατέλες και πάντα σκεπασμένα όταν είναι στολισμένα στο σαλόνι μας.

 Μπορείτε να απολαύσετε (Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη) το μελομακάρονο σας με το γεμιστό καρυδάκι και πλούσιο σε σοκολάτα!!!!

Καλή σας απόλαυση!!

-Το σιρόπι το θέλω ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα για να μελώσουν σωστά, και όχι πολύ σιροπιασμένα. Άλλωστε θα μπει και η σοκολάτα από πάνω, να μην είναι πάρα πολύ γλυκά και λιγώνουν.

– Εάν πάλι σας αρέσουν πολύ σιροπιασμένα μπορείτε να κάνετε το ανάποδο δηλαδή κρύο σιρόπι και μόλις βγαίνουν ζεστά από το φούρνο τα βουτάτε μέσα.

-όταν λιώνουμε την σοκολάτα μας στο μπέν μαρί προσέχουμε μην μπει μέσα ούτε σταγόνα νερό.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!