Μεζέδες

Facebook
Pinterest
Twitter

Μεζέδες… Τι μπορεί να σημαίνει η λέξη μεζές; Ίσως να προέρχεται από την περσική λέξη maze που σημαίνει γεύση… όπως και η τουρκική έννοια meze…

Όπως και να έχει η λέξη μεζές στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένη από την αρχαιότητα ακόμα… που ήταν οι μικροποσότητες φαγητού η αλλιώς τραγήματα (ψημένοι κόκκοι από σιτάρι με σκοπό την επιμήκυνση της συνάθροισης).

Στο σήμερα λοιπόν, η λέξη μεζές αγαπημένη λέξη του Έλληνα έχει γίνει καθημερινή συνήθεια στο… να τσιμπάμε ένα μεζεδάκι ή να πηγαίνουμε σε ένα μεζεδοπωλείο ή να φτιάχνουμε κάτι μεζεκλίδικο ή και ακόμα να αποκαλούμε κάποιον… μεζεκλή!
Και ας μην ξεχνάμε την έκφραση …”πήρα κάποιον στο μεζέ” (τον πήρα στο ψιλό).

Tι περιλαμβάνει τελικά ο μεζές; Η σύνθεση του μεζέ δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Μπορεί να ξεκινάει από ντομάτα αγγούρι ελιές… μέχρι όσπρια και από αλίπαστα ψάρια μέχρι αλλαντικά, τυριά, αλοιφές…

Μελιτζανοσαλάτα
Κεφτεδάκια

Τα μέρη που παραδοσιακά μπορούσαν να δώσουν σε αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες στέγη ήταν τα παλιά καφενεία της γειτονίας. Εκεί μαζευόντουσαν οι άντρες για να συζητήσουν τα πολιτικά, τα αθλητικά αλλά και τα προβλήματα τους παρέα φυσικά με τα ανάλογα ποτά…

Όσο έντονη συζήτηση είχαν τόσο έντονα και τα ποτά άρα και έντονα τα μεζεδάκια τα οποία είχαν την τιμητική τους εναλλάσσοντας τις γεύσεις σε κάθε γύρο.

Με την πάροδο του χρόνου τα καφενεδάκια σιγά σιγά εξαφανίζονται… και την θέση τους παίρνουν πια να μεζεδοπωλεία, τα τσιπουράδικα και τα ουζερί, προσθέτοντας και έθνικ πινελιές γεύσεων ή πιάτα φτιαγμένα για κάθε ποτό (μεζές για ούζο, για μπίρα για κρασί κλπ).

Στην ελληνική οικογένεια ο μεζές ήταν συνήθως το βραδάκι οπού η νοικοκυρά έβγαζε στην ουσία ότι είχε περισσέψει από προηγούμενες μέρες φαγητού σε μικρά πιατάκια ,η φυλάξει για περιπτώσεις τσιμπολογήματος για την λιγούρα.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek