Υπέροχα ψητά μελωμένα βελούδινα μήλα που θα γεμίσουν το σπίτι υπέροχες μυρωδιές. Ένα γλύκισμα εύκολο, που το συνδυάζουμε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί. Κατ εξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό, που σερβίρετε ζεστό, και μπορεί να είναι ένα υπέροχο τελείωμα οικογενειακού τραπεζιού ή γιορτινού, να μας συνοδεύουν οι υπέροχες αυτές μυρωδιές τα Χριστούγεννα ή και τις Κυριακές μας.
Τα υλικά μας
- 7-8 μήλα
- 4-5 κουταλιές ξηροί καρποί (καρύδια αμύγδαλα) χοντροσπασμένα
- 4-5 σύκα ξερά
- 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι με το σιρόπι του ή μαρμελάδα εσπεριδοειδών
- 1 κ γ κανέλα σε σκόνη
- ½ κ γ γαρύφαλλο σε σκόνη
- ½ κ γ τζίντζερ σε σκόνη
- ½ φλ κρασί λευκό γλυκό
- ½ φλ χυμός πορτοκάλι
- 3 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
- 70 γρ βούτηρο αγελάδος ή μαργαρίνη
Διαδικασία
Προηγούμενος
Επόμενο
- Πλένουμε σχολαστικά τα μήλα μας.
- Με το ιδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής) βγάζουμε το κοτσάνι με τα κουκούτσια από το κέντρο.(μπορούμε να το κάνουμε και με ένα μικρό μαχαιράκι που απαιτείτε μεγάλη προσοχή)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά τους ξηρούς καρπούς τα σύκα και το γλυκό πορτοκάλι
- Γεμίζουμε τα μήλα μας.
- Προσθέτουμε στο ταψί το κρασί με το χυμό πορτοκάλι και τον αστεροειδή γλυκάνισο και βάζουμε επάνω ένα κομματάκι βούτυρο.
- Σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε τα μήλα σε μια πιατέλα.
- Το υγρό που έχει μείνει στο ταψί το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε μέχρι να δέσει
Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

Τα υπέροχα μήλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνταγή είναι από την εταιρεία Καραντινός Α.Ε.