Μηλόπιτα της γιαγιάς

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Σήμερα θα φτιάξουμε μια πίτα με μήλα που θα τα τρίψουμε ,και θα γίνουν σαν μαρμελάδα, βελούδινα και μελωμένα. Ναι, γιατί θα τα μελώσουμε με μέλι, και θα γίνει μια  λαχταριστή γέμιση με καρύδια αμύγδαλα και φιστίκια.

Τα υλικά μας

Για την γέμιση

  • 800 γρ τριμμένα μήλα
  • 30 γρ μέλι
  • 180 γρ νερό
  • 1 κ γ κανέλα
  • ¼ κ γ γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 150 γρ αμύγδαλα-καρύδια-φιστίκι Αιγίνης
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για την βάση

  • 1 πακ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ βούτυρο
  • 180 γρ χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
  • 200 γρ ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε τα μήλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα μαζί με το μέλι, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. (θα γίνουν σαν μαρμελάδα). Στην συνέχεια αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. Όσο περιμένουμε να κρυώσει σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, και τον χυμό με το ξύσμα.
  2. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας στο ψυγείο.
  3. Παίρνουμε το μήλο μας και προσθέτουμε μέσα την κανέλα το γαρύφαλλο και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Παίρνουμε ένα ταψάκι, το βουτυρώνουμε, και το αλευρώνουμε. Στρώνουμε το πολύ μαλακό ζυμαράκι στην βάση μας (κρατάμε ένα μικρό μέρος -προαιρετικά- από το ζυμαράκι),  και ρίχνουμε από πάνω την γέμιση. Παίρνουμε το ζυμαράκι μας το λιγοστό που κρατήσαμε συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι και το πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε για να διακοσμήσουμε την πιτούλα μας( αστεράκια, καρδούλες, ή και σταυρωτές λωρίδες κλπ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρωματάκι το ζυμαράκι μας.

-μπορείτε να προσθέσετε στο μήλο και σταφίδες. Προσωπικά ψιλόκοψα τα αγαπημένα μου ξερά σύκα από την Κύμη μας.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n