Μηλόπιτα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μια ξεχωριστή μηλόπιτα που αν και έχει μια διαδικασία, σίγουρα θα σας αποζημιώσει γιατί θα σας κερδίσει στην γεύση και θα σας μένει αξέχαστη.

Η συνταγή αυτή είναι για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας. Η μηλόπιτα αυτή χωρίζεται σε 3 μέρη. Στην ζύμη, στην γέμιση και στο τελείωμα της μηλόπιτας με την ιδιαίτερη υφή που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

Για την ζύμη:

  • 700 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ ζάχαρη
  • 10 γρ αλάτι
  • 250 γρ βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια)
  • 150 γρ νερό

Αναμιγνύουμε το αλεύρι την ζάχαρη το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε πολύ μικρά κυβάκια και το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα βγει σφιχτή. Την βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά και έπειτα την ανοίγουμε και την στρώνουμε στο ταψί μας στο οποίο το έχουμε βουτυρώσει πριν. Στρώνουμε και το τρυπάμε με πιρούνι. Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. (ένα τέταρτο περίπου)

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό γιαούρτι (κατά προτίμηση με πρόσμιξη αγελαδινού και ανθόγαλα)
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 700 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ αλάτι
  • 2 κιλά καθαρισμένα κόκκινα μήλα κομμένα σε καρέ
  • 100 γρ σταφίδες

Χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη το γιαούρτι τα αυγά την ζάχαρη το αλάτι. Στην συνέχεια παίρνουμε μια σπάτουλα και ανακατεύουμε προσθέτοντας τα κομμένα μήλα και τις σταφίδες.
Όταν έχει ψηθεί η ζύμη μας και έχει κρυώσει προσθέτουμε την γέμιση και την βάζουμε στο φούρνο για μίση ώρα περίπου στους 175

Ώσπου να ψηθεί η γέμιση ετοιμάζουμε το τελείωμα της.

Για το τελείωμα

  • 1 βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε πολύ μικρά καρεδάκια
  • 700 γρ αλεύρι
  • 250 γρ ζάχαρη καστανή
  • 200 γρ ζάχαρη άσπρη
  • 35 γρ κανέλα
  • 5 γρ γαρίφαλο
  • μια πρέζα αλάτι
  • 250 γρ καρύδι χοντροσπασμένο

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις ζάχαρες και το καρύδι και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να δημιουργηθούν πολλά μικρά μπαλάκια.
Αφού έχει ψηθεί η γέμιση τοποθετούμε από πάνω το τελείωμα και το στρώνουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.
Σερβίρεται ζεστή.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n