Μοσχάρι στιφάδο

Κλασικό πιάτο που το προτιμάμε συνήθως χειμώνα. Εύκολο στην παρασκευή του και αναμφισβήτητα για μερακλήδες που απολαμβάνουν το πιάτο με συνοδευτικό ένα κρασάκι.

Πάμε να δούμε τα υλικά μας

  • 1,5 κιλό μοσχάρι, (χτένι σπάλας ή ελιά από μοσχάρι γάλακτος)
  • 1,5 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 ντοματάκι κονκασέ
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κομμάτι πορτοκαλόφλουδα
  • 1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • μπαχάρι
  • κανέλα
  • θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μας και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρέας μας γύρω γύρω μέχρι να έχει ομοιόμορφο χρώμα (και να θωρακίσει τα υγρά του).
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια μας, το σκόρδο και σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ τα μυρωδικά μας, τη ζάχαρη και το μικρό κομμάτι πορτοκαλόφλουδας που θα αναδείξει τα μπαχαρικά μας και το πιάτο μας.
  4. Το αφήνουμε να σιγοβράζει για 1,5 ώρα περίπου.

Το πιάτο μας μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες, ρύζι μακαρόνια κλπ. Εγώ προτίμησα να το συνοδεύσω με φλωμάρια Λήμνου.

Απολαύστε το με καλή παρέα και κάποιο υπέροχο κόκκινο κρασί όπως μια Νεμέα του 2016 από το Κτήμα Λαντίδη, ένα Syrah του 2006 από Πόρτο Καρράς ή το Μαγικό Βουνό – Ερυθρός 2013 του Νίκου Λαζαρίδη.