Μπιφτέκια κοτόπουλο με κάρυ

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Κατέβηκα σήμερα στην Αθήνα στην Βαρβάκειος αγορά για να εφοδιάσω την κουζίνα μου με ότι χρειάζεται. Πέρασα φυσικά και από τα καταστήματα μπαχαρικών. Εκεί μέσα είναι θησαυρός, βρίσκεις ότι μπαχαρικά-και όχι μόνο –θες, προτάσεις γευστικές μαγειρικής, και συνδυασμό γεύσεων. Λατρεύω να ακούω τέτοιες αφηγήσεις… Η μάσκα βέβαια δεν με αφήνει να μυρίσω, να καταλάβω την μυρωδιά του κάθε είδους. Περιμένω υπομονετικά κοιτάζοντας γύρω γύρω τα πολύχρωμα μπαχαρικά ,μέσα στα κουτάκια τους. Αφού εξυπηρετήθηκαν οι πελάτες, έμεινα να μιλήσω με τον εξυπηρετικότατο ομολογουμένως και πραγματικά γνώστη της δουλειάς του, πωλητή. Κοντοστάθηκα στο κάρυ. Σαν όνειρο η μυρωδιά του, με πήγε πίσω …τότε ..στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων…που σαν παιδί έφαγα πρώτη φορά κοτόπουλο με κάρυ. Βλέπεις η μαμά, δεν χρησιμοποιούσε κάρυ στην μαγειρική της. Έκτοτε  όποτε μυρίζω κάρυ είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι. Η σχολή!! Όλοι μας έχουμε συνδυάσει κάποιες μυρωδιές με γεγονότα ή ανθρώπους στην ζωή μας. Τέλος πάντων, να μην  πολυλογώ, πήρα φρέσκο κάρυ(το άλλο που έχω σπίτι είναι παλιό ,οπότε έχει χάσει την δύναμή του), για να φτιάξω κάποια συνταγή με αυτό. Το κάρυ το κλασικό (με το κροκί χρώμα), το συνδυάζεις άψογα με σχεδόν όλα τα είδη τροφίμων. Από λαχανικά, μέχρι ψάρι, κρέας, πουλερικά ,ρύζι, οστρακοειδή, όσπρια, ακόμη και μέσα σε σάλτσες, γαλακτοκομικά(κρ. γάλακτος, γιαούρτι, γάλα καρύδας, αμυγδάλου κλπ). Αποφασίζω να φτιάξω λοιπόν, μιας και έχω κιμά κοτόπουλο, να κάνω κοτόπουλο μπιφτέκι στο φούρνο με κάρυ.

Τα υλικά μας

  • 500 γρ κιμά κοτόπουλο
  • 2 ξερά κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη
  • 2 σκ σκόρδο πουρέ
  • 2 ασπράδια αυγού
  • ½ ματ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ σ κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 30γρ ελαιόλαδο
  • 30 γρ σόδα υγρή
  • 2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
  • 1 κ σ κάρυ
  • Αλάτι-πιπέρι καγιέν.

Διαδικασία

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας για να φύγουν τα υγρά και για να φύγει η «αψάδα» του κρεμμυδιού. Μόλις αλλάξει λίγο το χρώμα από το σοτάρισμα το βγάζουμε από την φωτιά και το βάζουμε σε ένα μπολ. Μαδάμε το ψωμί το μπαγιάτικο μέσα στο κρεμμύδι(την κόρα την βγάζουμε),και ρίχνουμε και την σόδα.
  2. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, προσθέτουμε και τα υλικά που έχουμε στο μπολ, ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο και τον αφήνουμε για 2-3 ωρίτσες να βγάλουν τα υλικά τα αρώματα και την γεύση τους. Έπειτα τα πλάθουμε σε μπιφτέκια ,και τα ψήνουμε στον φούρνο ή σε σχαροτήγανο.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!