Μπισκοτόσπιτο (gingerbread house)

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Έχετε παιδάκια; Θα θέλατε να φτιάξετε ένα μπισκοτόσπιτο που να στολίζει το σπίτι σας να συμμετέχουν τα παιδιά και να το φτιάξουν μαζί σας ένα δικό τους σπιτάκι; Ε… λοιπόν ξεκινήστε!

Τα υλικά μας

  • 450γρ ζάχαρη καστανή
  • 340 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 150 γρ αυγά
  • 450 γρ γλυκόζη ή μέλι ή πετιμέζι
  • 1350  γρ αλεύρι γοχ
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ γ σόδα
  • 1 ½  κ γ αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 2 κ γ γαρύφαλλο
  • 6 κ γ κανέλα
  • 4 κ γ τζίντζερ
  • 4 κ γ κακουλέ ή κάρδαμο
  • 1 ¼  κ γ πιπέρι

Διαδικασία

Τοποθετούμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, έπειτα την γλυκόζη και όταν ομογενοποιηθούν καλά προσθέτουμε τις σκόνες. Τα ζυμώνουμε καλά, και τα χωρίζουμε σε 4 μέρη. Τα κλείνουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Στην συνέχεια ανοίγουμε φύλλο 2-3 χιλιοστά, κόβουμε τα πατρόν σε λαδόκολλα, και τα τοποθετούμε επάνω στο φύλλο. Κόβουμε με μαχαιράκι το περίγραμμα ,και στην συνέχεια τα ψήνουνε στους 180ο για 15-20 λεπτά.

Για να συνδέσετε  τα κομμάτια θα πρέπει να φτιάξετε  royal icing

Για το royal icing

  • 2 ασπράδια αυγού
  • 500 γρ άχνη
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να έχουν γίνει σχεδόν μαρέγκα. Προσθέτουμε την ζάχαρη απαλά, και στην συνέχεια την βανίλια και το χυμό λεμόνι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε ,έχει να γίνει η όψη της σαν σαντιγί, λαμπερή και σφικτή. Παίρνουμε μια ποσότητα με ένα κουτάλι ,και θα πρέπει αν το γυρίσουμε ανάποδα να μην πέφτει..

  • Εάν δυσκολεύεστε στο άνοιγμα του φύλλου μπορείτε να το ανοίξετε εύκολα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες
  • Εάν θέλουμε να κάνουμε τζάμια στα παράθυρα, αφού είναι σχεδόν έτοιμα στο φούρνο τα κομμάτια, λίγο πριν τα βγάλουμε τοποθετούμε καραμέλες ζελεδάκια στο κενό. Η ζέστη θα τα λιώσει αμέσως και θα έχετε την οπτική του τζαμιού.
  • Εάν η «κόλλα» του royal icing δεν μπορεί να κρατήσει την σκεπή (λόγω βάρους αν έχετε βάλει πολύ διακόσμηση επάνω) όπως και στις βάσεις του σπιτιού μπορείτε να λιώσετε ζάχαρη, να την κάνετε καραμέλα και να κολλήσει σίγουρα πιο καλά
  • Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και φτιάξτε το δικό σας μπισκοτόσπιτο με καραμελίτσες, κόρν φλέιξ και ότι βάζει η φαντασία σας.
  • Όταν κόψετε το πατρόν για το δεντράκι κάνετε δυο δεντράκια και στο ένα δημιουργείτε το κενό στην μέση επάνω, και στο άλλο το κενό στην μέση κάτω.
  • Επειδή ψήνετε το ζυμάρι μας ενδεχομένως να μην εφαρμόσει ακριβώς όταν το θηλυκώσετε. Γιαυτό ξύστε με ένα μαχαιράκι στα σημεία που έχει φουσκώσει για να θηλυκώσει άνετα.
  • Για την φάτνη χρησιμοποίησα κεσεδάκι από γιαούρτι σε πήλινο δοχείο. Σκέπασα με λαδόκολλα όλο το πήλινο και από πάνω έβαλα ένα φύλλο από το ζυμαράκι του μπισκότου μου. Στην συνέχεια αφού το έψησα, το άφησα να κρυώσει. Τον Ιωσήφ με την Παναγίτσα και τον χριστό τα έφτιαξα απλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες με ζαχαρόπαστα

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!