Μπομπότα αλμυρή

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Προέρχεται  από την λέξη bobbota

Χυλός γλυκός ή και αλμυρός όπου το έψηναν στον ξυλόφουρνο, «το πιο νόστιμο ψωμί του κόσμου» ή «το ψωμί των φτωχών» όπως το αποκαλούσαν.

Στις μέρες μας θεωρείτε θρεπτικό ,γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνη, νιασίνη,  μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που δεν τρώνε γλουτένη, μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, περιέχει μέταλλα και σίδηρο, φυλλικό οξύ, λουτεϊνη, ψευδάργυρο όπως και πολλά ιχνοστοιχεία.

Μπορούμε πλέον με την εξέλιξη της μαγειρικής και με τα υλικά που διαθέτουμε να την βρούμε σκέτη ή με τυρί, ή χόρτα ,ή και γλυκιά με σταφίδες ,αποξηραμένα σύκα, κολοκύθα βρασμένη ,πετιμέζι  και ακόμα πολλούς συνδυασμούς ανάλογα την φαντασία και το μεράκι της νοικοκυράς. Σήμερα θα δούμε την αλμυρή μπομπότα πιο ανάλαφρη με πρόσμιξη και αλεύρι από σιτάρι, με τυρί φέτα μέσα.

Τα υλικά μας

  • 250 γρ καλαμποκίσιο αλεύρι
  • 250 γρ αλεύρι γοχ
  • ½ κ γ ζάχαρη
  • 1 κ γ αλάτι
  • 200 γρ φέτα τριμμένη
  • 300 γρ νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά

Διαδικασία

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ζάχαρη. Σε μια λεκάνη ανακατεύω  τα δύο αλεύρια και το αλάτι. Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά την ρίχνω στο αλεύρι με το υπόλοιπο νερό. Πλάθουμε μια ζύμη εύπλαστη. Αφήνω να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος. Αφού έχει ξεκουραστεί το ζυμάρι μας και έχει φουσκώσει, το ανοίγω σαν μια πίτα και βάζω μέσα το τυρί. Πλάθω πολύ καλά και πάλι το ζυμάρι να πάει παντού όλο το τυρί. Το βάζω σε ένα ταψάκι 25εκ περίπου. Ψήνω σε αέρα στους 180ο σε προ θερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n