Κτήμα Αναγέννηση στην Αρχαία Νεμέα

Facebook
Pinterest
Twitter

Εποχή του τρύγου και επειδή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο οινικός τουρισμός πήγαμε στην Νεμέα

Εκεί επισκέφτηκα το Κτήμα Αναγέννηση όπου μας υποδέχτηκε ο κύριος Τάσος,  ένας υπέροχος άνθρωπος με φαντασία και μεράκι για την δουλειά του.

Μας ξεκίνησε την ξενάγηση για την ιστορία του τόπου…

Η Νεμέα δεν υπήρχε όπως την ξέρουμε πριν το 1876. Υπήρχε ένα χωριό που λεγόταν Κουτσομόδι και το 1876 ένας σεισμός το κατέστρεψε. Το μόνο κτίσμα που έμεινε όρθιο ήταν η εκκλησιά του χωριού, οι Άγιοι Απόστολοι. Οι κάτοικοι που τους καταστράφηκε το σπίτι έμειναν στον Αγ. Γεώργιο της Νεμέας που προέρχεται από το μοναστήρι στον Φενεό. Ο υπόλοιπος πληθυσμός έμεινε στο Ηράκλειο που ήταν κομμάτι της Αρχαίας Νεμέας το οποίο ίσχυε σαν ονομασία μέχρι το 1947. Μετέπειτα πήρε το κανονικό όνομα της περιοχής, Αρχαία Νεμέα.

Η οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο κτήμα ήταν αμπελουργοί και οινοποιοί και φτιάξαν το κτήμα.

Η επιλογή της τοποθεσίας για το χωριό ήταν για καθαρά πρακτικούς λόγους. Το χωριό έγινε σε σημείο που να μπορούν να συντηρούν το κρέας, το οποίο το έτρωγαν μονό μια φορά την εβδομάδα, την Κυριακή. Η γειτονία σαν ομάδα έσφαζαν κρέατα εναλλάξ και έτσι είχαν όλο τον χρόνο κρέας για μια φορά την εβδομάδα. Για να συντηρηθεί όμως το κρέας για καιρό έπρεπε το σπίτι να έχει υγρασία και ψύξη

Έτσι εκεί δημιουργήθηκε το σπίτι το 1876, που είναι φτιαγμένο από πέτρα και χώμα. Το δάπεδο του κτίσματος
είναι από το παλιό οινοποιείο. Το 1970 επειδή είχε υποστεί ζημιές από σεισμούς το κτίσμα, η οικογένεια ζήτησε από την πολιτεία να φτιαχτούν οι ζημιές όμως η επιτροπή πέρασε άλλα απέρριψε την αίτηση γιατί βρήκανε ότι το σπίτι δεν είχε υποστεί ζημιές λόγω σεισμού …άλλα επειδή ήταν γέρικο(!). Έτσι λοιπόν γκρέμισαν το παλιό οινοποιείο και το κτίσμα με το φόβο για νέο σεισμό και χτίσαν το καινούριο σπίτι. Ακολούθησε η κρίση του 70′ μέχρι το 85′, όπου στο απέναντι κτίριο υπήρχε το πατητήρι που λειτούργησε μέχρι το 85′.

Στο πίσω μέρος διακρίνεται μέρος του τοίχου του παλιού οινοποιείου

Η Αναγέννηση

Το 2006 ο κύριος Τάσος αποφασίζει να ξεκινήσει πάλι την οικογενειακή παράδοση και έτσι δημιουργείται το Κτήμα Αναγέννηση. Έτσι έγινε η εταιρία και αναπτύσσεται σιγά σιγά.

Στην κάβα εμφιαλώνονται με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό 1500 μπουκάλια την ώρα. Το πρώτο στάδιο είναι το πλύσιμο του μπουκαλιού, το 2ο είναι το γέμισμα και στο 3ο το πώμα. Μετά μπαίνουν τα καψούλια και στην πορεία η ετικέτα (άμα είναι να φύγει για πώληση αν όχι, τότε δεν μπαίνει ετικέτα ούτε καψούλια).

Για να σφίξει ο φελλός το μπουκάλι παραμένει όρθιο για μερικές μέρες και στην πορεία μπαίνει στο κελάρι για να ωριμάσει (αναγωγική παλαίωση) οπού μένει για 10 χρόνια συνολικά στο βαρέλι και στο μπουκάλι.

Το κρασί ρεζερβέ επιδέχεται επιπλέον παλαίωση η οποία μπορεί να κρατήσει ως και 40 χρόνια. Τα συγκεκριμένα κρασιά προέρχονται από αμπέλια της οικογένειας τα οποία είναι αυτόριζα. Δεν υπάρχουν άλλα τέτοια στην Ελλάδα έκτος από αυτά της Σαντορίνης.

Χρησιμοποιείται θειάφι και για λίπασμα το στέμφυλο που περισσεύει από την προηγούμενη χρονιά. Παρόλο που παράγεται κόκκινο κρασί η διαδικασία της οινοποίησης είναι ξεχωριστή. Γίνεται ένα είδος κρυοεκχύλισης που ξεκινάει από τους 10 περίπου βαθμούς θερμοκρασίας και καταλήγει στους 20 όπου ελέγχεται μέσω της τεχνολογίας. Επίσης χρησιμοποιούνται οι μύκητες του τερουάρ. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί οι οικογένειες αυτών των μυκήτων κάνουν το ζάχαρο οινόπνευμα σε διάφορες θερμοκρασίες (άλλες χαμηλές άλλες υψηλές). Έτσι στο τέλος το αποτέλεσμα είναι πιο πολύπλοκο που το διαφοροποιεί από τα εργαστηριακά που έχουν έναν τύπο του μύκητα αυτού. Γευστικά είναι ανώτερο κάτι που οι γνώστες και όχι μόνο μπορούν να το διακρίνουν αμέσως μόλις δοκιμάσουν σε αντίθεση με άλλα κρασιά που είναι επίπεδα και πανομοιότυπα.

Όταν τελειώσει η οινοποίηση μετά από 30 μέρες κλείνει η δεξαμενή για να μην μπαίνει οξυγόνο. Στη μεταζυμωτική περίοδο μένουν τα στέμφυλα με το κρασί στη δεξαμενή για μερικές ακόμα μέρες για να κρατήσουν ό,τι είναι χρήσιμο από τον φλοιό (χρώμα, τανίνες) και μετά περνάνε στο ξεχώρισμα του στέμφυλου από το κρασί όπου το στέμφυλο γίνεται λίπασμα ενώ το κρασί παραμένει μέχρι τον χειμώνα στη δεξαμενή και κάνει μεταγγίσεις για να γίνεται φυσική διάκριση του κρασιού.

Την άνοιξη αφού έχουν γίνει οι μεταγγίσεις του κρασιού έχουμε σχεδόν 95% καθαρό κρασί. Τότε μπαίνει στο βαρέλι για 2 χρόνια. Τα βαρέλια ελέγχονται κάθε 20 μέρες για να αποφεύγεται η εισροή οξυγόνου στο βαρέλι. Επίσης γίνεται έλεγχος του θειικού περιεχομένου περίπου ανά τρεις με τέσσερις μήνες. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης στο βαρέλι, το κρασί μπαίνει πίσω στη δεξαμενή όπου θα μείνουν κάποια στέρεα τα οποία είναι το 5% που μπήκε (στερεοποιημένες λάσπες, στερεοποιημένα θειικά). Γίνεται μια μετάγγιση και τέλος εμφιάλωση με έλεγχο του θειώδους.

Αφού γίνει η εμφιάλωση το μπουκάλι μπαίνει στο κελάρι στο οποίο θα μείνει για 8 περίπου χρόνια ώστε να συνεχίσει την παλαίωση του, μετά είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τα βαρέλια αλλάζονται κάθε τρεις παραγωγές δηλαδή περίπου ανά 6 χρόνια. Κάθε φορά που αλλάζει η παράγωγη φεύγει το παλιό και μπαίνει το καινούριο, πλένεται αποστειρώνεται και ξαναγεμίζεται.

Στα μπουκάλια μπαίνουν ταμπέλες με τη χρονολογία του κάθε κρασιού. Το κρασί άμα μείνει 2 χρόνια στο ίδιο βαρέλι τετραπλασιάζεται ο χρόνος ζωής του, λόγω του ξύλου που δίνει στο κρασί πολλά οργανοληπτικά στοιχειά που λειτουργούν ως ασπίδες μετά τις ασπίδες της τανίνης και της οξύτητας τα οποία τα παίρνει μέσα από το ξύλο.
Γι’ αυτό και αυτοί που ξέρουν από κρασί απαιτούν συγκεκριμένες ποικιλίες ξύλου για τα βαρέλια τους για να δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Αναγέννησης είναι τα εξής:

ΣΤΑΤΗΡ – Λευκός ξηρός Ροδίτης
ΣΤΑΤΗΡ – Ροζέ ξηρό Αγιωργίτικα
ΣΤΑΤΗΡ – Ερυθρός ξηρός ΠΟΠ Νεμέα
ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ – Λευκός ξηρός
ΕΚ ΔΡΥΟΣ – MERLOT 18 μήνες σε βαρέλι
ΕΝ ΚΕΔΡΩ- Οίνος κόκκινος γλυκός
ΕΚ ΠΕΤΡΑΣ – ΠΟΠ Νεμέα 12 μήνες σε βαρέλι
RESERVE – ΠΟΠ Νεμέα 24 μήνες σε βαρέλι

Δοκιμάσαμε τα περισσότερα από αυτά τα οποία ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο…

Ξεχωρίζουν σίγουρα τα:

ΕΝ ΚΕΔΡΟ, ένα εκπληκτικό γλυκό κρασί το οποίο σίγουρα τα φημισμένα Πορτογαλέζικα “Port” ή τα Ιταλικά “Marsala” θα το ζηλεύουν. Παρουσιάζει μπουκέτο αρωμάτων φρούτων του δάσους, νότες καπνού και μπαχαρικών.

RESERVE, το κορυφαίο του οινοποιείου, ένα ξεχωριστό κρασί, από τα καλύτερα  της περιοχής της Νεμέας. Με βαθύ πορφυρό χρώμα, πολύ καλό σώμα, στόμα πλούσιο. Παρουσιάζει μπουκέτο αρωμάτων φρούτων του δάσους, νότες καπνού και μπαχαρικών, στρογγυλεμένες τανίνες με μακρά επίγευση.

Κτήμα Αναγέννηση

Αρχαία Νεμέα, Κορινθία

Τ.Κ: 20500

Τηλέφωνο: +30 6977 249218

Email: info@anagennisiwines.gr

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek