Νηστίσιμη φοκάτσια χωρίς λάδι

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Η Φοκάτσια είναι ένα είδος πίτας-ψωμιού, που την έφτιαχναν στην Ιταλία. Θα λέγαμε ότι είναι πρόγονος της πίτσας. Στα παλιά χρόνια όπου υπήρχε φτώχια, οι νοικοκυρές φτιάχνανε την φοκάτσια με ότι είχαν στο ψυγείο. Θα δούμε φοκάτσια με λαχανικά, με πατάτα, με μανιτάρια, με ντομάτες, με ελιές, ακόμα και με ο υπόλοιπο του χθεσινού φαγητού …με τέλος πάντων είχαν διαθέσιμο υλικό. Σχεδόν πάντα βάζαν και βότανα μέσα για να νοστιμίζει περισσότερο , όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κλπ. Εδώ θα την δούμε με λαχανικά και χωρίς λάδι για την περίοδο της νηστείας στις ημέρες που απέχουμε από το λάδι.

Τα υλικά μας

Για το ζυμάρι μας

  • 440 γρ αλεύρι 00
  • 1 φακ μαγιά ξερή
  • 2 κ γ ζάχαρη
  • 220 γρ νερό χλιαρό
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ½ κγ γλυκάνισος

Επάνω στο ζυμάρι μας θα βάλουμε ότι έχουμε από λαχανικά στο ψυγείο μας.(πιπεριές, κόκκινες πράσινες κίτρινες, κρεμμύδι, καλαμπόκι, ντοματίνια, βότανα, ελιές…

Διαδικασία

Ξεκινάμε με το ζυμαράκι μας. Σε λίγο χλιαρό νερό ανακατεύουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και το νερό. Δουλεύουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας απαλή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1- ½ ώρα (εξαρτάται από την θερμοκρασία του δωματίου).

Όσο η ζύμη μας ξεκουράζετε, κόβουμε τα λαχανικά μας . Στη συνέχεια ανοίγουμε την ζύμη μας σε ταψί διαμέτρου 30 εκ. και τοποθετούμε επάνω τα λαχανικά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 180ο βαθμούς για 50΄- 60΄λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα .

-μπορούμε να κάνουμε και ατομικές

-εάν δεν νηστεύουμε το λάδι, να βάλουμε λίγο μέσα στο ζυμάρι, και όταν βγει να αλείψουμε το ψωμί μας με σκορδόλαδο

Καλή επιτυχία.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n