Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια νηστίσιμα, μικρά, μπουκίτσες, που περικλείουν μέσα τους αναμνήσεις της μανούλας να τα τυλίγει με υπομονή και εμένα να περνάω κρυφά από την κατσαρόλα και να τα τρώω πριν ακόμα σερβιριστούν στο τραπέζι.

Κατά καιρούς σε εστιατόρια έχω γευτεί σε πολλές μορφές τα ντολμαδάκια. Ο καθένας βάζει μέσα λίγο από το μεράκι του, λίγο από τις γεύσεις του, αλλά περισσότερο από όλα τα ντολμαδάκια κρύβουν μέσα τους αναμνήσεις και σκέψεις τυλίγοντας τα. 

Τα υλικά μας

  • 250 γρ αμπελόφυλλα (γύρω στα 70 φύλλα)
  • 400 γρ ρύζι Καρολίνα (το έχουμε ξεπλύνει καλά το ρύζι)
  • 2 κρεμμύδια ξερά περασμένα στον τρίφτη
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα (γύρω στα 8-10 τεμάχια)
  • ½  ματ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½  ματ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 φύλλα δυόσμου
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ νερό
  • 1 ντομάτα ώριμη περασμένη στον τρίφτη
  • 1-2 λεμόνια (ανάλογα πόσο λεμονάτο τα θέλουμε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εάν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό. Τα αφαιρούμε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα,και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει το κοτσανάκι με ένα μαχαίρι και τυχόν χοντρά νεύρα.

Εάν είναι κατεψυγμένα τα βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα από κατάψυξη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο να ξεπαγώσουν ήρεμα.

Εάν είναι κονσέρβα σε άλμη απλά τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Διαδικασία

  1. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά με λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να μαραθούν και να πάρουν χρώμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το νερό και την τριμμένη ντομάτα  και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
  3. Όταν το ρύζι έχει πιεί όλο το νερό το τραβάμε στην άκρη και προσθέτουμε τον άνηθο τον μαϊντανό και  τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
  4. Σε μία καθαρή κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τα σκισμένα τα σπασμένα και τα φύλλα που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
  5. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στο χέρι μας ή σε ένα πιάτο ή σε ένα ξύλο κοπής, με τα νεύρα προς το μέρος μας και το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω.
  6. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μισή και κάτι ακόμα κουταλιά γέμιση και την τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου.
  7. Με απαλές κινήσεις κλείνουμε δεξιά και αριστερά με το φύλλο την γέμιση, και έπειτα ρολαριστά τυλίγουμε το ντολμαδάκι μας.
  8. To τοποθετούμε στην κατσαρόλα και ομοίως κάνουμε τα υπόλοιπα τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο.
  9. Μόλις τα τυλίξουμε τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε νερό μέχρι ίσα που να τα σκεπάσει. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην φύγουν από την θέση τους με μια πέτρα ή ένα φλιτζάνι νερό γεμάτο για βάρος.
  10. Τα σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμα παίρνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν.

Τα σερβίρουμε με ντιπ  από ταχίνι ή ντιπ ντομάτας ή ακόμα και ντιπ γιαουρτιού.