Ντολμαδάκια ή γιαπράκια με κιμά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μικρές μπουκίτσες ντολμαδάκια, με σαλτσούλα αυγολέμονο να κατακλύζουν οι γεύσεις το στόμα. Τα σερβίρουμε κρύα ή ζεστά, για ορεκτικό ή για κυρίως ή για μεζεδάκι ανάμεσα στα λαχταριστά πιάτα σε ένα τραπέζι.

Τα υλικά μας

  • ½ κιλο κιμάς
  • 60-70 αμπελόφυλλα ζεματισμένα (βλέπε εδώ προεργασία)
  • 1 φλ. Ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 μικρή ντοματούλα περασμένη στον τρίφτη
  • Αλάτι πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • 2 αυγά

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκι τον μαϊντανό τον άνηθο την ντοματούλα και το ρύζι. Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και το απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια με τα νεύρα προς τα εμάς. Βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού το μείγμα μας και διπλώνουμε δεξιά αριστερά και εν συνεχεία τυλίγουμε ένα ρολάκι. Τοποθετούμε στην βάση της κατσαρόλας το ντολμαδάκι μας αφού προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει στον πάτο σκισμένα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα που δεν μας κάνουν. (εάν δεν έχουμε αμπελόφυλλα μπορούμε να τοποθετήσουμε 2-3 φύλλα από μαρούλι)
  3. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Έπειτα ξεκινάμε δεύτερη στρώση από πάνω και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
  4. Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα.
  5. Προσθέτουμε νερό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (το νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο μας. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια μας για 1 ώρα περίπου. Προσέχουμε να βλέπουμε εάν χρειαστεί νερό. Όταν περάσει η ώρα, τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη και αφαιρούμε το πιάτο με τα φύλλα.
  6.  Για να κάνουμε το αυγολέμονο μας χτυπάμε τα 2 αυγά με χυμό από 2 λεμόνια καλά και συγχρόνως παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μπολ σιγά σιγά ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Αφού φτιάξουμε το αυγολέμονο το περιχύνουμε στην κατσαρόλα και τραντάζουμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο.
  7. Αφήνουμε την κατσαρόλα 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, για να δέσει το αυγολέμονο και το τραβάμε από την φωτιά. 

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!