Ουζερί Λιμανάκι

Facebook
Pinterest
Twitter

Και να που είμαι ξανά στο λιμανάκι μου… έτσι το λέω… το λιμανάκι μου… αγαπημένος μου προορισμός… ένα τέταρτο από το σπίτι μου και νομίζεις ότι είσαι αλλού… μακριά.

Η μνήμη μου ξαναγυρνά την πρώτη μέρα που βρέθηκα εκεί. Είχα πάει με παρέα, μετά από πολύ δουλειά για να χαλαρώσουμε… και να ξεφύγει λίγο το κεφάλι μας από την πίεση της δουλειάς.

Δίπλα ακριβώς από τους μύλους Λουλη… ένας παράδεισος κρυμμένος, ένα μικρό καταφύγιο ξεγνοιασιάς …. το λιμανάκι μου… Εκεί συνάντησα και όλη την παρέα του κ Νικόλα… με μπουζούκια… με κιθάρες… παίξαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε… Τι όμορφα που ήταν.

Και να μαι πάλι εδώ ξανά και ξανά και ξανά… είναι το δικό μου λιμανάκι πλέον. Η μήπως κι άλλων; Η κυρία Στέλλα (συνονόματη) Μας υποδέχεται με χαμόγελο. Εεεεε… μας ξέρει άλλωστε… ακόμα και την παραγγελία μας… ξέρει! Θα πάρω σίγουρα το αγαπημένο μου πικάντικο χταπόδι… εκείνο ναι… το πικάντικο με την λιαστή τομάτα…!!!

Πόσο μ αρέσει, πάντα το παίρνω. Η κυρία Στέλλα δεν θα μου αρνηθεί να μου πει την συνταγή!!!

Κάθεται στο γραφείο… και με μια κίνηση βγάζει ένα μεγάλο βιβλίο…

Μου μιλάει για τα πόσα πράγματα έχουν δει τα μάτια της σε αυτό το ταβερνάκι…πόσοι επώνυμοι και μη έχουν παρελάσει από κει…

Ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με το γιό της κυρίας Στέλλας

Όσο προσπαθεί να βρει στα κιτάπια της την συνταγή, μου μιλάει για την ιστορία της καθ’ ότι Σμυρνιά, με μεγάλο μεράκι στα φαγητά και συνταγές από την γιαγιά στην μάνα και πάει λέγοντας. Μου μιλάει για την ιστορία της ταβέρνας… από τότε που ήρθε στα χέρια της και στα χέρια του κύριου Γιώργου… το 1983!!!

Μεγάλη έμφαση μου δίνει στα πιάτα που προτιμούν οι πελάτες συνήθως όπως χταποδοκεφτεδες, γαρίδες σαγανάκι, φακοσαλάτα, το πικάντικο χταπόδι το μελωμένο, το κριθαροτο θαλασσινών, το μυδοπίλαφο, τα περίφημα ντολμαδάκια γιαλαντζί στα οποία τα φύλλα τα παραγγέλνει από Κρήτη, σουπιά γιαχνί, γαύρο μαρινάτο… και πολλά άλλα…

Όσο μου μιλά η κυρία Στέλλα ένα κύμα μυρωδιάς από κόκκινο κρασί έντονο… μου έρχεται στην μύτη… με κοιτά… χαμογελά… κλείνει το μάτι…

“είναι το χταπόδι… μόλις το σβήσαμε!” μου λέει.

Ξεκινάει να μου διαβάζει την συνταγή

Ωστόσο η παραγγελία μας έχει φτάσει στο τραπέζι και η παρέα περιμένει…

Οι πάπιες ήδη έχουν μαζευτεί από κάτω και περιμένουν με υπομονή την γενναιοδωρία μας… Ξέρουν που πάνε… είναι πονηρές! Πάλι με πήραν χαμπάρι! Κόλλησαν δίπλα μου!

Οι βάρκες σιγά σιγά μαζεύονται και ο ήλιος πέφτει. Το εκκλησάκι άναψε πάλι τα φωτάκια του και ο κόσμος κάνει βόλτα στο λιμάνι… παίρνεις βαθιά ανάσα. Όλα από μέσα νιώθεις να φεύγουν, άγχος στρες, σκοτούρες, προβλήματα. Για λίγο όλα είναι ήρεμα μέσα σου. Όλα είναι γαλήνια.

Λιμανάκι μου, μέχρι την επόμενη μου εξόρμηση σε ευχαριστώ πολύ!

Ευχαριστώ πολύ την κυρία Στέλλα και τον κύριο Γιώργο!!!

 

info:

Το Λιμανάκι

ουζερί – μεζεδοπωλείο

Μώλος Κερατσινίου, Κερατσίνι, 187 55

τηλ.: 21 0400 4721

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek