Ο Παλαιός Μύλος στην Αργυρούπολη

Facebook
Pinterest
Twitter

Δεν γίνετε να πας Ρέθυμνο και να μην περάσεις από της πηγές Αργυρούπολης! Μαγικός προορισμός που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο. Το τοπίο καταπράσινο, και παντού ποταμάκια, και πηγές με νερά!! Πλατάνια, λεμονιές, μπανανιές, ο ήχος των τζιτζικιών σε συνδυασμό με τα δροσερά νερά που πέφτουν από τους μικρούς καταρράκτες, σε κάνουν να χαλαρώνεις και να ξεχνάς τα προβλήματα και τις σκοτούρες σου.

 Κάπου εκεί είναι τοποθετημένος και ο ‘παλιός Μύλος’. Ένα γραφικό ταβερνάκι φτιαγμένο από πέτρα και ότι έχει μείνει από τους παλιούς μύλους που υπήρχαν παλιά στην περιοχή.

Εκεί μας υποδέχτηκε χαμογελαστός ο κύριος Γιώργος Μανούσακας. Ένας υπέροχος άνθρωπος, όπου μας διηγήθηκε την ιστορία του τόπου και της ταβέρνας. Εκεί τριγύρω, υπήρχαν πολλοί μύλοι, διπλοί μάλιστα, (μπορεί και 20) όπου βγάζαν αλεύρι, λάδι, επεξεργασία μαλλιού κλπ, οι οποίοι καταρρεύσανε στην δεκαετία του ΄50.  Πολύ αργότερα γύρω στην δεκαετία του ’80 άρχισε ο κόσμος να έρχεται , λόγω της παραδεισένιας ομορφιάς του τοπίου , όπου ξεκίνησαν οι πρώτες ταβέρνες. Έτσι το 1988 γεννιέται πάνω στα χαλάσματα ενός διπλού μύλου ,το υπέροχο αυτό ταβερνάκι. 

Το χειμώνα δουλεύει μόνο της Κυριακές, και από τέλος Μαρτίου μέχρι τέλος Οκτώβρη είναι συνέχεια ανοιχτά. Ο χώρος της ταβέρνας είναι 10 στρέμματα, και εκτός από τα τραπεζάκια που είναι χωμένα σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στα δέντρα και στις πηγές, έχουμε και μια λιμνούλα όπου μπορούμε να διαλέξουμε φρέσκια πέστροφα, και στο ποταμάκι που περνάει μέσα από την ταβέρνα θα βρούμε οξύρρυγχους . Μέσα στα 10 στρέμματα της ταβέρνας, υπάρχει 3,5 στρέμματα περιβόλι όπου θα βρούμε φρέσκες ντοματούλες κολοκυθάκια πιπεριές κλπ. Ο κυρ –Γιώργος μας είπε πως 5 χιλ πιο πάνω έχει και ένα αγρόκτημα, όπου είναι γεμάτο από κερασιές, ροδιές, ελιές, κλήματα, αλλά και πρόβατα κατσίκια κλπ. Έτσι οι πρώτες ύλες είναι αγνές, και το φαγητό θα έχει την καλύτερη βάση.  Άνετο πάρκινγκ, παιδική χαρά για τα παιδιά, έναν χτιστό φούρνο, και μπροστά στην ταβέρνα στην είσοδό της στέκεται το αντικριστό. 

Το μενού μας πλούσιο, που ικανοποιεί και τα πιο δύσκολα γούστα. Έκανα μια βολτίτσα και περιπλανήθηκα, για λίγο. Πραγματικά συνάντησα εικόνες που ΄νόμιζα ότι δεν υπάρχουν πιά… πλούσια βλάστηση με το πολύ νερό. Ο κυρ-Γιώργος μας είπε ότι βγαίνει 480 λίτρα καθαρό νερό το δευτερόλεπτο, καθώς από κει υδρεύετε το Ρέθυμνο, και όλα τα γύρω χωριά. Το νερό αυτό προέρχεται από τα Λευκά όρη. Κοντοστάθηκα σε μια μικρή λιμνούλα όπου πρόσεξα γύρω να πετούν λιβελούλες! Πόσα χρόνια είχα να δω!!Πολλές χρωματιστές, που πάνω στην λίμνη φαινόντουσαν σαν κομφετί!!! Πιο κάτω μέσα στα λουλούδια , βρήκα ένα κολυμπρί!! Ωωω!!! Τι όμορφο που είναι!!! Καθώς επέστρεφα στο τραπέζι συνάντησα ένα πουλάκι πολύ μικρό, καφέ, πολύ λεπτοκαμωμένο. Ρώτησα τον κυρ-Γιώργο τι πουλάκι είναι. Μού είπε τριπαλήτης. Το πουλάκι αυτό πάει και κάθεται μου είπε μέσα σε μικρές τρυπούλες. Τι χαριτωμένο είναι!!! Έκατσα στο τραπέζι όπου ήδη είχαν έρθει τα φαγητά. Η Συλβί –κούκλα-χαμογελαστή, μας σέρβιρε. Όλη η κρητική φιλοξενία με το πάντρεμα της παραδοσιακής της κουζίνας στο τραπέζι μας !!

 

Ένας προορισμός που σίγουρα θα ξανά επισκεφτώ, τόσο για το μέρος όσο και για τον υπέροχο παλιό μύλο!!!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek