Παραδοσιακές φακές

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μια θρεπτική σούπα πλούσια σε σίδηρο, που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Νόστιμη, άκρως υγιεινή, με χαμηλές θερμίδες και χορταστικές! Πάμε να δούμε την μαμαδίστικη  παραδοσιακή συνταγή.

Τα υλικά μας

  • ½ κιλό φακές ψιλές
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο φέτες
  • 2 καρότα κομμένα λεπτές φέτες
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες ή κονκασέ
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κ σ ξύδι
  • Λίγη ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Αφού καθαρίσουμε τις φακές πετώντας τα ξένα σώματα (πετραδάκια στάρι κλπ) τις ξεπλένουμε. Τις βράζουμε για 3 λεπτά σε αρκετό νερό και έπειτα τις στραγγίζουμε.
  2. Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και τα σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα δαφνόφυλλα τις φακές και βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει καλά το φαγητό
  3. Σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για μισή ώρα. Μόλις περάσει η μισή ώρα ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσουν.
  4. Λίγο πριν τις σβήσουμε προσθέτουμε την ρίγανη το αλατοπίπερο το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.

Δοκιμάστε εκτός από την παραδοσιακή εκδοχή της φακής και τις φακές βελουτέ. Πιο βελούδινη γεύση και μπορεί να συνδυαστεί με κρέας ή ψάρι.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n