Πάστα αλά νόρμα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μας έρχεται από την Κατάνια της Σικελίας. Ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο, με γεμάτη γεύση, ξεχωριστό και με ιδιαίτερη γεύση που την δίνει η μελιτζάνα με τον βασιλικό και το σκόρδο.

Το όνομα της το πήρε από την όπερα του μεγάλου συνθέτη Βισέντο  Μπελλίνι «Νόρμα». Μια όπερα με έντονες συναισθηματικές εναλλαγές και το συγκλονιστικό φινάλε  με την «Νόρμα» στην πυρά.

Όσο ο Βιντέντσο Μπελλίνι έγραφε την όπερα πήγαινε πάντα στο ίδιο εστιατόριο όπου παράγγελνε πάντα το συγκεκριμένο πιάτο ζυμαρικών. Έτσι ο εστιάτορας θέλοντας να ευχαριστήσει τον Βιντέντσο  αποφάσισε να δώσει το όνομα  έργου προς τιμήν του συνθέτη.

Η μοναδική μας Μαρία Κάλλας έχει αποθεωθεί ως Νόρμα για την μοναδική ερμηνεία της και έχει σφραγίσει την διάσημη άρια «casta diva» (αγνή Θεά) όπου από τότε πολλές υψίφωνοι το έχουν σαν μέτρο ερμηνείας.

Τα υλικά μας

  • 1 πακέτο ζυμαρικά βρασμένα
  • 3 σκ σκόρδο κομμένα σε φέτες
  • 4 Μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 ματ βασιλικό πλατύφυλλο
  • 1 κ. ντομάτα αποφλοιωμένες κομμένες σε κύβους
  • 150 γρ αλμυρή ρικότα ή μυζήθρα ή παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-φρεσκοκομμένο πιπέρι-ρίγανη-μπούκοβο-λίγη ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε χοντρά καρεδάκια και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
  2. Όσο περιμένουμε να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες προετοιμάζουμε την ντομάτα μας χαράσσουμε σταυρωτά την μελιτζάνας μας στο τελείωμα της και της βουτάμε σε βραστό νερό για ένα λεπτό. Τις βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε την φλοίδα τους. Κόβουμε καρεδάκι τις ντομάτες, τα σκόρδα σε φέτες. Παίρνουμε τον βασιλικό τα φυλλαράκια του ,τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, τα κάνουμε ένα ρολάκι και με προσοχή ψιλοκόβουμε τον βασιλικό μας.
  3. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες καλά και τις βάζουμε σε πετσέτα κουζίνας να τραβήξει όλα τα υγρά.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις μελιτζάνες (λίγες λίγες για να μην χάσει το τηγάνι την θερμοκρασία, δεν θέλουμε να βράσουν) και τις σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν το όμορφο χρωματάκι τους. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν το περιττό λάδι που έχουν τραβήξει.
  5. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο και το μπούκοβο. Το σοτάρουμε ελαφρώς και στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Αφήνουμε την σάλτσα να μας να βράσει (γύρω στα 20 λεπτά) για να φύγουν τα πολλά υγρά της ντομάτας και να δέσει η σάλτσα μας. Βράζουμε παράλληλα και τα μακαρόνια μας.
  6. Όταν η σάλτσα μας δέσει, ρίχνουμε την μελιτζάνα, λίγη ρίγανη, το τυρί μας και λίγο πριν το τέλος τον βασιλικό. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας
  7. Σερβίρουμε ή με τα μακαρόνια μέσα στην σάλτσα ή με την σάλτσα στην κορυφή ή βάζουμε στο πιάτο σάλτσα στην συνέχεια τα μακαρόνια έπειτα πάλι μια στρώση σάλτσα, έπειτα πάλι μακαρόνια και στην κορυφή σάλτσα γαρνιρισμένα με φύλλα βασιλικού.

Καλή σας επιτυχία.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n