Η πατάτα

Facebook
Pinterest
Twitter

Ένα προϊόν της πατρίδας μας είναι η πατάτα. Πολλές περιοχές παράγουν πατάτες στην χώρα μας όπως Νευροκόπι, Θήβα, Νάξο, Λασίθι, Αχαΐα Τρίπολη κλπ.

Είναι ένα αγαπητό λαχανικό, στο οποίο μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους (βραστή ψητή, σοτέ, σούπα, γραντινε κλπ)

Πλούσιο σε υδατάνθρακες (Γι’ αυτό και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού), πρωτεΐνη βιταμίνη  C, K , B6, μαγνήσιο κάλιο φώσφορος και μαγγάνιο.

Ιδανική για άτομα που πάσχουν από Κοιλιοκάκη (αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) διότι έχουν μια πολύ καλή πηγή υδατάνθρακα καθώς είναι ελεύθερη γλουτένης και μπορεί να μπει στην δίαιτά τους άφοβα σαν γαρνιτούρα ή και ακόμα σαν κύριο συστατικό του γεύματος.

Στην Ελλάδα μας καλλιεργούνται 3 ποικιλίες (Σπούντα, Λιζέτα, Μαρφόνα) οι οποίες δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην γεύση.

Ανάλογα την περιοχή υπάρχει και η συγκομιδή πατάτας. Έχουμε την ανοιξιάτικη (η οποία φυτεύεται Ιανουάριο με Μάρτιο και η συγκομιδή της Απρίλιο με Ιούλιο)

Έχουμε την καλοκαιρινή πατάτα (Φυτεύεται Απρίλιο Ιούνιο και συγκομιδή Αύγουστο με Οκτώβριο) και έχουμε και την φθινοπωρινή πατάτα (φυτεύεται Αύγουστο με Σεπτέμβριο και η συγκομιδή Νοέμβριο με Ιανουάριο)

Έχουμε τις πατάτες νέας σοδειάς οι οποίες είναι οι μικρότερες πιο τρυφερές πατάτες που δεν έχουν προλάβει να ωριμάσουν και η φλούδα τους δεν έχει προλάβει να σκληρύνει (ιδανικές για ψήσιμο με την φλούδα). Γι’ αυτό προσοχή όταν σας πουλάνε νέας σοδειάς, μην ξεγελαστείτε. Συνήθως είναι πλημένες υπό την πίεση νερού και φαίνονται καθαρές και ανοιχτόχρωμες.

Η πατάτα λόγω της δύσκολης καλλιέργειας της με πολλές ασθένειες και ζιζάνια κάτω και πάνω από το χώμα χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι να προτιμάμε βιολογικής καλλιέργειας που είναι πιο ασφαλής για εμάς και τα παιδιά μας.

Όταν διαλέγουμε λοιπόν πατάτες , με προσοχή να μην έχουν χτυπήματα κοψίματα ,να μην έχουν φύτρες και φυσικά δεν καταναλώνουμε πατάτες που έχουν πρασινίσει γιατί περιέχει την τοξική ουσία σολανίνη.

Tις αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και προμηθευόμαστε λίγες γιατί όσο μένουν φυτρώνουν.

Δείτε εδώ μερικές νόστιμες συνταγές με πατάτα!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek