Πράσα φουρνιστά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Έχω γυρίσει από το χωριό και ο μπαμπάς φρόντισε το καλάθι μου να είναι γεμάτο με λαχανικά, αυγά, λάδι, κρασί τυρί κλπ…

Έχω αρκετά πράσα οπότε λέω να κάνω μια σούπερ νόστιμη συνταγή με αυτά.

Πράσα φουρνιστά, δηλαδή στο φούρνο λοιπόν, με μανιτάρια και τυράκι μπόλικο!

Για την συνταγή αυτή θα χρειαστούμε.

  • 4-5 πράσα καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα μισοφέγγαρο
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 150 γρ λευκό κρασί
  • 150 γρ μανιτάρια ανγκάρικους κομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

  1. Σοτάρουμε τα πράσα μαζί με τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να μαγειρευτούν.
  2. Τα τραβάμε στην άκρη και ρίχνουμε την φέτα και τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει.
  3. Το στρώνουμε στο ταψί μας.

Για την κρέμα από πάνω εγώ προτιμώ να βάλω μπεσαμέλ γιαουρτιού γιατί θεωρώ ότι δένει καλύτερα με το πράσο και το τυρί, άλλα είναι και πιο ελαφριά .

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 1 κιλό γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  1. Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, το κεφαλοτύρι (κρατάμε και λίγο για να ρίξουμε επάνω για να κάνει κρούστα)
  2. Τα χτυπάμε όλα μαζί και το ρίχνουμε επάνω από το μίγμα με τα πράσα. Βάζουμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου

Για τους φίλους της κρεμώδους μπεσαμέλ τα υλικά είναι τα εξής

  • 100 γρ βούτυρο
  • 80 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800 γρ γάλα
  • 80 κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο μας σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει . Όταν γίνει ένα σφιχτό μίγμα (σαν πουρές περίπου) προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί να κάνει την πάνω στρώση και βάζουμε και το κεφαλοτύρι για κρούστα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου

Είναι μια πάρα πολύ νόστιμη τυρένια συνταγή, ελαφριά και με στην εκδοχή με τη μπεσαμέλ γιαουρτιού είναι και επιτρεπτή σε άτομα βετζετέριαν και με κοιλιοκάκη (gluten free)

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n