Προετοιμασία αμπελόφυλλα

Facebook
Pinterest
Twitter

Τα λατρεύουμε! Απλά είναι πεντανόστιμα και υπέροχα.

Πως μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε όμως να έχουμε και τον χειμώνα;;

Τώρα που είναι η εποχή τους και βγαίνουν τρυφερά και αράντιστα, βγαίνουμε να τα μαζέψουμε. Διαλέγουμε τα φύλα που είναι γεμάτα. Δηλαδή δεν έχουν σκισίματα, φαγώματα, και φυσικά αυτά που είναι τρυφερά (τα νεύρα τους από πίσω να είναι όσο το δυνατόν πιο αχνά.)

Παίρνουμε μια σακούλα και με τα χέρια μας πιάνουμε να αισθανθούμε τα πιο μαλακά και τρυφερά φύλλα. Άμα τσακίσουμε το κοτσάνι στην ρίζα του φύλλου όταν είναι τρυφερό κόβετε αμέσως με μια μικρή πίεση.

Τα πλένουμε πολύ καλά και στο τελευταίο νερό τα μουλιάζουμε με λίγο ξύδι.

Στοιβάζουμε τα φύλλα μας. (ανάλογα τις μαγειριές που υπολογίζουμε, εγώ π.χ. στοιβάζω ανά 25 φύλλα περίπου Χ2)

Σε μια κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνουμε τα στοιβαγμένα φύλλα και μόλις αλλάξουν χρώμα τα γυρνάμε από την άλλη. Δεν τα αφήνουμε να βράσουν. Απλά τα ζεματάμε.

Όπως είναι τα βγάζουμε από το νερό στοιβαγμένα πάντα, και τα αφήνουμε να φύγουν τα νερά.

Τα βάζουμε σε μια επιφάνεια όπως είναι στοιβαγμένα και τα τυλίγουμε σε μικρό καρουλάκι και τα βάζουμε σε ένα σακουλάκι μιας χρήσης.

Αφού επαναλάβουμε την διαδικασία ανά 25 αδες σε σακουλάκια, τοποθετούμε όμορφα τυλιγμένα τα σακουλάκια μας μέσα σε ένα δοχείο κατάψυξης στην σειρά, ώστε να αποφύγουμε την επαφή του πάγου με τα αμπελόφυλλα. Έτσι το χειμώνα ανάλογα με το τραπέζι σας θα αφαιρέσετε και τα ανάλογα σακουλάκια.

Όταν τα χρειαστείτε να τα χρησιμοποιήσετε τα βγάζετε από την προηγούμενη από την κατάψυξη, τα τοποθετείτε στο ψυγείο. Την επόμενη μια ώρα πιο πριν τα ξεκινήσετε τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό. Θα είναι ολόφρεσκα σαν να τα μαζέψατε εκείνη την ώρα!

Ένας άλλος τρόπος είναι αφού τα έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά, τα τοποθετούμε ανά 10άδες το ένα πάνω στο άλλο, και τα τυλίγουμε με προσοχή.

Πρώτα φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες και τέλος τυλίγουμε καρουλάκι.

Τα βάζουμε σε ένα καθαρό βάζο 5 10άδες, και συμπληρώνουμε 2-3 φέτες λεμόνι, 1 κ σ αλάτι, 1 κ σ χυμό λεμόνι και μέχρι επάνω νερό.

Κλείνουμε το καπάκι πολύ καλά, και σε μια κατσαρόλα που βράζει νερό τα τοποθετούμε ανάποδα και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Έπειτα τα βγάζουμε και θα αφήνουμε ανάποδα να κρυώσουν.

Τα διατηρούμε σε μέρος σκιερό και δροσερό για ένα χρόνο.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek