Προφιτερόλ

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Υπέροχο, δροσερό και νόστιμο προφιτερόλ για όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και για όλες τις περιστάσεις. Αρέσει σε όλους, (και ο Γ.Κωνσταντίνου άλλωστε δεν είχε λόγια να το περιγράψει) …και επειδή μου το ζητήσατε σας δίνω την συνταγή!

Ζύμη για τα σουδάκια

  • 150 γρ αλεύρι
  • 150 ml νερό
  • Λίγο αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο
  • 3 αυγά μεσαία

Βάζουμε στην φωτιά σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Βάζουμε το κατσαρόλι πάλι στην φωτιά και το ψήνουμε ελαφρά μέχρι να φύγει η μυρωδιά από το αλεύρι. Έπειτα το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Αφού πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε να γίνει ένα πηχτό ζυμάρι αλλά τόσο πηχτό ώστε να μπορεί να βγει από το κορνέ.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και με το κορνέ κάνουμε στρογγυλές ροζέτες.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντίσταση τα πρώτα 5 λεπτά (μέχρι να φουσκώσουν) και μετά χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου.

Κρέμα πατισερί

  • 350 ml γάλα
  • 150 κρ. Γάλακτος
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ κόρν φλαουρ
  • 1 βανίλια
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 αυγό ολόκληρο

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ έχουμε ενσωματώσει τα αυγά με το κόρν φλάουερ. Μόλις έχει ζεσταθεί αρκετά (λίγο πριν πάρει βράση ) η κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη το τραβάμε από την φωτιά ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα αυγά με το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα. Το βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει

  • Αφού έχουν βγεί τα σουδάκια από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα γεμίσουμε σαν σάντουιτς (στην μέση) ή με ένα μυτερό κορνε να τα γεμίσουμε από κάτω.

Κρέμα ανγκλέζ με σοκολάτα

  • 200 γρ γάλα
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • ½ κ γ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 4 κρόκους
  • 1 κουβερτούρα σοκολάτα
  • 125 γρ ζάχαρη
  • ¼ κ σ αλάτι

Χτυπάμε την μισή ζάχαρη με τα αυγά και την βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά. Στο μεταξύ βάζουμε την κρ γάλακτος και το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.Όταν το γάλα ζεσταθεί αλλά δεν έχει βράσει, ενσωματώνουμε τα αυγά σιγά σιγά  και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε την κουβερτούρα την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαίν μαρι. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.

Εάν δεν σας πήξει μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόρν φλάουρ.

Σε μπολάκια βάζουμε τα γεμισμένα σουδάκια και τα καλύπτουμε με την κρέμα αγκλέζ σοκολάτας. Εάν θέλουμε χτυπάμε σαντιγί και γαρνίρουμε από πάνω

Λιώνουμε σε Μπαιν μαρι κουβερτούρα και τα περιλούζουμε.

– Να θυμόμαστε πάντα όταν ενσωματώνουμε ζεστό υγρό μέσα σε αυγά το κάνουμε πολύ προσεκτικά λίγο λίγο για να πάρουν την θερμοκρασία σωστά, γιατί εάν το βάλουμε απότομα τα αυγά Θα ψηθούν (όπως ακριβώς το αυγολέμονο)

– Τα σουδάκια μας τα κάνουμε παχουλά ώστε όταν ψηθούν να έιναι αφράτα και να μπορούμε να τα γεμίσουμε.

– Πολύ όμορφα δείχνει επάνω στην σοκολάτα να βάλουμε φιστίκι Αιγίνης.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!