Πρόσφορο

Facebook
Pinterest
Twitter

Πρόσφορο, ή λειτουργιά είναι η δωρεά, η προσφορά που δίνεται από τους πιστούς ώστε να τελεστεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Είναι άρτος είναι στρογγυλός (παλιότερα πριν την Άλωση χρησιμοποιούσαν τετράγωνα),που συμβολίζει το «άναρχον» και «ατελεύτητον» του Θεού. Η σφραγίδα που έχει επάνω έχει κάποια σύμβολα. Πρώτα ξεχωρίζει ο σταυρός ο οποίος ο οποίος το κάθε το κέντρο του έχει 3 ισομεγέθη τετράγωνα όπου βλέπουμε στο κάθε τετράγωνο ένα σταυρό με τα γράμματα ΙΣ-ΧΡ-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά).Στο οριζόντιο μέρος του κεντρικού σταυρού στο ένα βλέπουμε ένα τρίγωνο να εικονίζει την Παναγία με τα αρχικά Μ Θ (Μήτηρ Θεού),και από την άλλη τα 9 τάγματα των αγγέλων σε 9 μικρά τριγωνάκια (3 σειρές από 3 τριγωνάκια).

 Το πρόσφορο ζυμώνεται από καθαρό σιτάρι πρώτης ποιότητας, και όχι άλλα δημητριακά(καλαμπόκι, σίκαλη κλπ). Το προζύμι που βάζουμε μέσα στο πρόσφορο, γίνεται με τον βασιλικό από τον Τίμιο Σταυρό ή από αγιασμό αντί για μαγιά. Αυτή είναι και η απόδειξη για το πόσο θαυμαστή είναι η πίστη μας. Η διαδικασία ζυμώματος του πρόσφορου συνοδεύεται με την ανάλογη ιερότητα και κατάνυξη. Επικρατεί σιγή στο χώρο και το μόνο που ακούγεται είναι η προσευχή που γίνεται παράλληλα με το ζύμωμα.

 Τα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν (λεκάνη, πετσέτα, ταψάκι) είναι μόνο για το πρόσφορο. Δεν τα χρησιμοποιούμε αλλού. Τα νερά που θα πλυθούν τα σκεύη μας, τα συγκεντρώνουμε και τα ρίχνουμε σε χώμα που δεν θα πατηθεί ποτέ. Η προετοιμασία του χώρου είναι απαραίτητη για να γίνει η διαδικασία ζυμώματος. Ο χώρος θα πρέπει να είναι πεντακάθαρος, να έχουμε ανάψει το καντηλάκι μας και στο τραπέζι να καίει θυμίαμα και κερί.

Όταν ψηθεί το πρόσφορο, το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα (η οποία είναι μόνο για το πρόσφορο) και έτσι το προσφέρουμε στον ιερέα για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ο ιερέας θα το κόψει σε 5 τεμάχια. Το κεντρικό όπου συμβολίζει τον Αμνό, τοποθετείται στο κέντρο επάνω στο Αγ. Δισκάριο. Το επόμενο κομμάτι είναι της Θεοτόκου (το αριστερό δηλ.) όπου τοποθετείτε δεξιά του αμνού επάνω στο Αγ. Δισκοπότηρο. Στην συνέχεια κόβονται δεξιά τα τριγωνάκια των ταγμάτων των Αγγέλων σε 9 το σύνολο και τοποθετούνται στα αριστερά του Αμνού, επάνω στο Αγ. Δισκάριο. Το επόμενο κομμάτι είναι για μνημόνευση  υπέρ Υγείας Και το τελευταίο κομμάτι υπέρ Αναπαύσεως όπου ο ιερέας μνημονεύει τα ονόματα που του έχουν δώσει οι πιστοί βγάζοντας ένα ψίχουλο για το κάθε όνομα.

Τα υλικά μας (για ταψί 18 cm)

 • 200 γρ προζύμι
 • ½ κγ αλάτι
 • 700 γρ αλεύρι σταρένιο
 • 200 γρ νερό χλιαρό
 • 1 μικρό κομματάκι καθαρό κερί.

Διαδικασία

 1. Σταυρώνουμε και θυμιατίζουμε τον χώρο και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε
 2. Με το κομματάκι του κεριού που έχουμε, το λιώνουμε και αλείφουμε το ταψάκι μας
 3. Ζυμώνουμε και παράλληλα λέμε τα λόγια της προσευχής
 4. Το ζυμάρι θα βγει γύρω στο κιλό
 5. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη, κάνοντας 2 μικρά καρβελάκια.
 6. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα καρβελάκια το ένα επάνω στο άλλο στο κερωμένο ταψάκι μας.
 7. Στρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια και αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο(για να πιάσει ελαφριά κρούστα) και στην συνέχεια πατάμε πολύ καλά την σφραγίδα. (Εδώ πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή ώστε τα σύμβολα να είναι ευδιάκριτα και καθαρά)
 8. Όταν πατήσουμε την σφραγίδα με ένα ξυλάκι δημιουργούμε 12 τρυπούλες (για να πάρει αέρα) και το αφήνουμε να φουσκώσει
 9. Όταν αφαιρέσουμε την σφραγίδα από το πρόσφορο την καθαρίζουμε επιμελώς και την τοποθετούμε σε ένα πιατάκι με ελαιόλαδο για 2-3 ώρες. Στην συνέχεια την σκουπίζουμε και την φυλάμε τυλιγμένη σε χαρτί κουζίνας. ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ.
 10. Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο για μισή ώρα και μετά στους 180ο για άλλα 3 τέταρτα περίπου ακόμα.

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν

Δόξα σοί ο Θεός ημών, δόξα σοί.

Βασιλεύ ουράνιε, παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος ἐλέησον ἠμᾶς. (3 φορές)

Παναγία τριάς, ἐλέησον ἠμᾶς. Κύριε ἰλάσθητι ταῖς ἁμαρτίαις ἠμῶν. Δέσποτα, συγχώρισον τάς ἀνομίας ἠμίν. Ἅγιε, ἐπισκεψε καί ἴασαι τάς ἀσθενείας ἠμῶν, ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός σου.

Κύριε ἐλέησον, Κύριε ἐλέησον, Κύριε ἐλέησον.

Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομα σου. Ελθέτω η βασιλεία σου. Γενηθήτω το θέλημα σου, ως εν ουρανώ και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον. Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών. Και μη εισενέγκης ημας εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.

Κύριε ευχαριστώ γι’ αυτή την  άγια ώρα που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα δώρα της Αγάπης Σου. Σε παρακαλώ κατέπεμψε με το Πανάγιο σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα μυστήρια της εκκλησίας σου, να ευλογήσει και τούτα τα δώρα, να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιο σου Θυσιαστήριο και παρακαλώ να δεχθείς όπως εδέχθει την θυσία του Άβελ τη δοξολόγιο των ποιημένων τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου και του πιστού την μετάνοια, και ας με αξιώσεις να Σου προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν.

Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς.  Αμήν.

Προζύμι με βασιλικό του Σταυρού

Παίρνουμε ένα κλαράκι από την εκκλησία ανήμερα του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και το βάζουμε σε χλιαρό νερό μέσα σε ένα μπολ και το σταυρώνουμε διαβάζοντας την προσευχή του πρόσφορου

Στην συνέχεια αφαιρούμε το κλαράκι βασιλικού και ρίχνουμε σταρένιο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός

Το αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα .

Όταν δούμε και έχει φουσκώσει ξανά ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και ξανά λέμε την προσευχή.

Επαναλαμβάνουμε και την επόμενη μέρα το ίδιο.

Την τέταρτη μέρα το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Διατηρούμε το προζύμι τραβώντας ένα μέρος του για Παρασκευή ψωμιού, πρόσφορου, πίτας κλπ και συμπληρώνοντας το με χλιαρό νερό και αλεύρι σταρένιο πάντα.

Η ίδια διαδικασία γίνεται και με τον ΑΓΙΑΣΜΟ

Μέσα σε ‘ένα μπολ κάνουμε έναν σταυρό με τον αγιασμό, λέγοντας την προσευχή του πρόσφορου, και συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό και σταρένιο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Η διαδικασία η υπόλοιπη γίνεται όπως με τον βασιλικό

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek