Ψαρόσουπα

Η κλασική ψαρόσουπα η μαμαδίστικη που μεγαλώσαμε όλοι μας. Με πολλά λαχανικά και ψαράκι και η μυρωδιά της σουπίτσας μας να γεμίζει το σπίτι.

Για μία απλή ψαρόσουπα:

  • 1,5 κιλό ψάρια για σούπα (μπακαλιάρο, στείρα ροφό, σκορπίνα κλπ)
  • 500 γρ γαρίδες (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα καρέ
  • 3 καρότα κομμένα καρέ
  • 4 κολοκυθάκια κομμένα καρέ
  • 5 πατάτες κομμένες καρέ
  • 1/2 ματσάκι σέλινο ή 3 κλωνάρια σέλερι
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε τα ψάρια μας και τα καθαρίζουμε. Αφαιρούμε τα εντόσθια και πλένουμε καλά καλά.
  2. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν προσθέτοντας και πιπέρι στο νερό.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε με πολύ προσοχή και σουρώνουμε το νερό μη τυχόν και έχει μείνει κοκαλάκι.
  4. Προσθέτουμε στο νερό τα λαχανικά μας
  5. Όταν σχεδόν έχουν βράσει τα λαχανικά προσθέτουμε το ρύζι και το ελαιόλαδο.
  6. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι εάν δεν θέλουμε με αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 λεμόνια
  1. Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με σύρμα και προσθέτουμε το λεμόνι. Αφού έχουμε βγάλει την σούπα από το μάτι της κουζίνας παίρνουμε με μία κουτάλα λίγη από την σούπα μας και σταδιακά με πολύ προσοχή ανακατεύοντας έντονα ρίχνουμε την σούπα κουταλιά κουταλιά στο μπολ, για να πάρει το αυγό σιγά σιγά την θερμοκρασία της σούπας και για να μην ψηθεί.
  2. Όταν έχουμε βάλει 3-4 κουτάλες σούπας στο μπολ ενσωματώνουμε το αυγολέμονο στην υπόλοιπη σούπα και αφήνουμε να πάρει μια βράσει 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστή.

Ψαρόσουπα βελουτέ

Ακολουθούμε τα βήματα 1 έως και 4 της απλής ψαρόσουπας.

Όταν βράσουν τα λαχανικά καλά, με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα υλικά μας.

Η σωστή ώρα να ισορροπήσουμε τη γεύση είναι τώρα. Προσθέτουμε το λεμόνι μας και εάν χρειάζεται αλατοπίπερο. Η ψαρόσουπα θέλει ελαιόλαδο. Γι’ αυτό είναι στο χέρι σας τι ποσότητα θα βάλετε.

Η πυκνότητα της βελουτέ θα πρέπει να είναι βελούδινη. Εάν σας βγήκε περισσότερο πηκτή με πολύ λίγο νεράκι μπορείτε να τη φέρεται στην σωστή της μορφή.

  1. Προσέχουμε όταν βράζουμε τα ψάρια. Δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
  2. Μπορείτε να βράσετε τα ψάρια μέσα σε ένα τουλπάνι. Έτσι όταν τα βγάλετε δεν θα έχετε το φόβο μην φύγουν κόκαλα, και γλιτώνετε την διαδικασία του σουρώματος.
  3. Την γεύση της σούπας μας την διορθώνουμε στο τέλος αφού έχει γίνει η διαδικασία, γιατί έχουμε αλατίσει στην αρχή τα ψάρια.
  4. Τα φρέσκα ψάρια έχουν φυσικά πολύ πιο έντονη γεύση. Όμως και τα κατεψυγμένα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για σούπα. Και στις δύο περιπτώσεις τα ξαφρίζουμε στον βρασμό.