Ψητές πατάτες

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Πατατούλες ψητές αγαπημένες με μπόλικο βουτυράκι και τυρί. Ένα συνοδευτικό, όπου με τα υλικά που θα εντάξουμε να μετατραπεί σε κυρίως πιάτο. Ποιος θα αρνηθεί αυτές τις πατατούλες βλέποντας μια ταινία ή δίπλα στο τζάκι οφτές (εάν έχουμε να τις βάλουμε στην χόβολη) και με το κουταλάκι να τις αδειάζουμε σιγά σιγά παίρνοντας τα αρώματα από τα μπαχαρικά και την κρεμώδη γεύση από το λιωμένο τυράκι;

Πάμε να δούμε τις πατατούλες τις ψητές, ή τις jacket potatoes, και με τις πολλές εκδοχές τους για να διαλέξετε ποια σας ταιριάζει.

Τα υλικά μας

  • 6-8 πατάτες ισόποσες
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι-θυμάρι

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά τις πατατούλες μας. Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και αφού τις αλείψουμε με ελαιόλαδο τις πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι-θυμάρι. Κόβουμε κομμάτια αλουμινόχαρτο και τυλίγουμε τις πατατούλες μας

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου (ανάλογα το μέγεθος της πατάτας) δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα εάν τρυπιούνται εύκολα χωρίς να ανοίξουμε το αλουμινόχαρτο.

Όσο ψήνονται οι πατατούλες μας φτιάχνουμε την γέμιση που θέλουμε να βάλουμε όταν θα βγουν ή από πάνω

Για τις jacket potatoes

1. Με τυρί κρέμα για γέμιση

Τοποθετούμε σε ένα μπολ τυρί κρέμα light,και προσθέτουμε 1 σκ σκόρδο λιωμένο, ψιλοκομμένη πράσινη κόκκινη πιπεριά, λίγο γαλοπούλα καπνιστή.

ή

2.Χωριάτικες

Τοποθετούμε σε ένα μπολ φέτα τριμμένη με ντομάτα τριμμένη, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένη πιπεριά, και λίγη ρίγανη.

ή

3. Την χορταστική

Τοποθετούμε σε ένα μπολ σοταρισμένη πανσέτα ,μαζί με τριμμένο τσένταρ, θυμάρι, αλατοπίπερο. Όταν τα τοποθετήσουμε μέσα στην πατάτα από πάνω στο τέλος σπάμε ένα αυγό και ψήνουμε την πατάτα τόσο όσο θέλουμε να κρατάει ο κρόκος του αυγού μας.

ή

4. Αμερικάνικη

Σε ένα μπολ ανακατεύω τυρί τριμμένο ,μπέικον ψιλοκομμένο(σοταρισμένο πριν),ζαμπόν καρεδάκι, πιπεριά κόκκινη και πράσινη καρεδάκι, αλατοπίπερο, και σπάω ένα αυγό και ανακατεύω. Γεμίζω τις πατάτες μου και τις ψήνω περίπου 10 λεπτά ακόμα.

ή

5. Με τυριά

Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κουταλιές γιαούρτι, και τρίβουμε μέσα ένα κομμάτι φέτα, ένα κομμάτι Μπλου τσίζ  λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μπόλικο πιπεράκι.

 

Ανακατεύουμε τα υλικά μας. Μόλις βγουν οι πατάτες μας τις αφαιρούμε από το αλουμινόχαρτο τις ανοίγουμε από πάνω ελαφρά και με ένα κουταλάκι παίρνουμε το εσωτερικό της πατάτας και το τοποθετούμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά μας. Στην συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν και  γεμίζουμε τις πατάτες μας.

Πασπαλίζουμε με τυρί τσένταρ ή γκούντα και τις ξανά φουρνίζουμε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πιάσει χρώμα.

 

Έχουμε και τις πατατούλες τις ψητές που αφού τις βγάλουμε μπορούμε να ρίξουμε από πάνω

-βουτυράκι ,αλάτι πιπέρι ,ρίγανη

-ελαιόλαδο, τριμμένη φέτα και ριγανίτσα

-βούτυρο, πάπρικα καπνιστή, σκορδοπίπερο, τυρί τριμμένο

-τυρί κρέμα, με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

– τζατζίκι ή τυροσαλάτα

-και πολλούς ακόμα άπειρους συνδυασμούς ανάλογα την φαντασία μας αλλά και τα υλικά που διαθέτει η κουζίνα μας.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!