Ριζότο με σπαράγγια και μανιτάρια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Σπαράγγια!!! Υπέροχα, ντελικάτα μοναδικά που όπου προστεθούν αφήνουν τη μοναδική τους γεύση! Αυτή τη γεύση σε συνδυασμό με τα μανιτάρια  μετατρέπουν ένα απλό ριζότο σε ένα πιάτο που, μπορεί να σταθεί και σε γκουρμέ δείπνο.

Τα υλικά μας

  • 200 γρ ρύζι Καρολίνα
  • 100γρ κρ. γάλακτος
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • ½ ποτ κρασιού λευκό κρασί
  • 2 κ σ βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3-4 μανιτάρια μορχέλες, βασιλομανίταρα, αγκάρικους κλπ
  • Αλάτι
  •  Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Ξεχωρίζουμε τα σπαράγγια τα τρυφερά τους μέρη από τα πιο σκληρά.
  2. Τα τρυφερά τα κόβουμε σε μέγεθος σπίρτου.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα κοτσάνια τα σκληρά για να μας δώσουν τον ζωμό τους.
  4. Σε μια κατσαρόλα πλασωτέ παίρνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έπειτα το σκόρδο και τα σπαράγγια και στο τέλος προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφού τα σοτάρουμε προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε 400 ml ζωμό από τα σπαράγγια που βράσαμε (ή ζωμό λαχανικών ή κότας) και την κρέμα γάλακτος.
  6. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Λίγο πριν το βγάλουμε ρίχνουμε μια ακόμη κουταλιά βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Tips

Την παρμεζάνα μπορείτε να την βάλετε μισή μέσα στο ριζότο και την υπόλοιπη επάνω από το πιάτο

Όταν αλατοπιπερώσετε το ριζότο σας προσέξτε το αλάτι γιατί πρέπει να υπολογίσετε την παρμεζάνα στο τέλος επειδή είναι αλμυρή.

Τον ζωμό από τα σπαράγγια που θα ρίξετε στο ριζότο θα πρέπει να είναι ζεστό

Για να γίνει το ριζότο μας ωραίο, το βράσιμο θα είναι σιγανό και το ανακάτεμα όχι συνεχές.

Το τυρί το βάζουμε στο τέλος για να γίνει η υφή πιο κρεμώδης και πιο βελούδινη

Η υφή του ρυζιού θα πρέπει να κρατάει στο κέντρο όταν το αποσύρετε από την φωτιά, γιατί θα ψήνεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει πάρει για τα επόμενα λεπτά.

Ευχαριστώ τον κ. Νεκτάριο Φιλιππόπουλο και τη Fungi Hellas που μας προσέφεραν τα μανιτάρια για να φτιάξουμε τη συνταγή.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!