Ριζότο με μανιτάρια

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ένα ριζότο ελαφρύ αρωματικό, πάντα επίκαιρο αφού μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε μια δύσκολη στιγμή.

Τα υλικά μας είναι τα εξής:

  • 300 γρ μανιτάρια agaricus κομμένα σε φέτες
  • 30 γρ πορτσίνι +20 γρ μορχέλες +20 γρ χρυσή τρομπέτα +20 βασιλομανίταρα (porcini) μουσκεμένα σε 100 γρ νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ σ βούτυρο
  • 100 γρ λευκό κρασί
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 400 γρ arborio ή καρολίνα ή carnarolli
  • 1,5l ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να μην μας καεί το σκόρδο, σουρώνουμε τα μανιτάρια ( και κρατάμε το νερό) και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τα agaricus.
  2. Ανακατεύουμε με ντελικάτες κινήσεις σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το ρύζι μας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό από τα μανιτάρια και δυο φλιτζάνια ζωμό ζεστό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει το ριζότο μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά προσθέτουμε ακόμα ένα φλιτζάνι ζωμό,αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου.
  3. Το ριζότο μας είναι σχεδόν έτοιμο όταν το ρύζι μας θα έχει χυλώσει τόσο ώστε να τρώγονται ευχάριστα και στο κέντρο τους τα κρατάνε λίγο.
  4. Το βγάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε  λίγο ζωμό και το βούτυρο μας και ανακατεύουμε.

Το σερβίρουμε αμέσως.

Ευχαριστώ τον κ. Νεκτάριο Φιλιππόπουλο και τη Fungi Hellas που μας προσέφεραν τα μανιτάρια για να φτιάξουμε τη συνταγή.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n