Σαλιγκάρια μπουμπουριστά

Μια από τις πιο γνωστές συνταγές που φτιάχνουν στην Κρήτη.

Υλικά

  • 1 κιλο σαλιγκάρια
  • 150 γρ ξύδι (από σταφύλι)
  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • 1,5 – 2 κσ αλάτι
  • 20 γρ δεντρολίβανο

Διαδικασία

  1. Παίρνουμε τα σαλιγκάρια αφού έχουμε κάνει την προεργασία τους και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Τα σοτάρουμε γύρω στα 15 λεπτά περίπου. Μόλις φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά τους τα σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το αλάτι. Πρέπει να πούμε ότι το αλάτι πρέπει να τσιμπάει γιατί είναι μεζές που πρέπει να τραβάει το συνοδευτικό μας ποτό.
  3. Μια παραλλαγή που κάνουν στην Κρήτη μας είναι να τα τοποθετούν στο τηγάνι με το άνοιγμα προς τα κάτω. Τα αφήνουν για 15 λεπτά περίπου και στο τέλος τα ανακατεύουν για να ζεσταθούν από παντού.