Σαραγλί

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μικρασιάτικο γλυκάκι, αγαπημένο από όλους μας, που γίνεται πανεύκολα, πολύ γρήγορα, και είναι συνήθως πρώτο γλυκό κεράσματος στις γιορτές.

Τα υλικά μας

  • 1 πακ φύλλο κρούστας
  • 200 γρ καρύδι αλεσμένο
  • 100 γρ αμύγδαλο σπασμένο
  • 50 γρ φυστίκι Αιγίνης σπασμένο
  • 100 γρ σουσάμι
  • 300 γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1  κ γ κανέλα
  • ¼   κ γ γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 400 γρ ζάχαρη κρυσταλιζέ
  • 250 γρ νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 6 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
  • ½ κούπα λεμόνι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 5-6 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160ο στον αέρα.
  3. Σε ένα μπολ μεταφέρουμε το σπασμένο καρύδι το σπασμένο αμύγδαλο ,και το σπασμένο φιστίκι, προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα και το σουσάμι. Τα ανακατεύουμε καλά μα ένα κουτάλι.
  4. Ανοίγουμε το φύλλο μας στο τραπέζι. Παίρνουμε ένα φύλλο, με την βοήθεια ενός πινέλου ραντίζουμε καλά με βούτυρο το φύλλο, σκορπίζουμε ένα μέρος της γέμισης παντού στο φύλλο ,και με την βοήθεια ενός λεπτού ξύλου ή μιας χοντρής βελόνας ραψίματος τυλίγουμε το φύλλο. Στην συνέχεια το σουρώνουμε, αφαιρούμε προσεκτικά το ξύλο, και το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Βουτυρώνουμε πολύ καλά το τοποθετημένο μας σουρωτό φύλλο για να μην μας ξεραίνετε. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στα υπόλοιπα φύλλα. Στην συνέχεια όσο βούτυρο μας έχει περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί. Κόβουμε τα φύλλα, και το βάζουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου.(ίσως λιγότερο, ανάλογα με τον φούρνο)
  5. Όταν βγει το γλυκό, όπως είναι καυτό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μας. Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι για μισή ωρίτσα περίπου και πασπαλίζουμε από πάνω καρύδι τριμμένο.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!