Σφέλα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Παρασκευάζεται σε Μεσσηνία και Λακωνία και είναι ένα λευκοκίτρινο τυράκι, πρόβειο ή γίδινο ή μείγμα από αυτών γάλα όπου έχει χαρακτηριστεί και ως Π.Ο.Π.

 Το όνομα της “σφέλα” (τυρί της φωτιάς όπως το λένε οι ντόπιοι) το έχει πάρει από την τοπική διάλεκτο, όπου σημαίνει λωρίδα, από τις λωρίδες ή φέτες στις οποίες κόβετε στην παρασκευή της.

Μοιάζει με την φέτα και έχει πιο αλμυρή και πιο πικάντικη γεύση, και ωριμάζει και διατηρείτε σε άλμη. Όταν όμως μείνει εκτός άλμης και ωριμάσει γίνετε σκληρή και κίτρινη σαν κεφαλοτύρι.

Μπορούμε να την βάλουμε στην ζωή μας χρησιμοποιώντας την μέσα σε τυρόπιτες ή χορτόπιτες, να συνοδέψει κρέας ή λαχανικά, μέσα σε φαγητά, ωμή μέσα σε σαλάτες αλλά και για μεζέ με λαδορίγανη ή με μέλι, ή με μαρμελάδα ντομάτας ή σύκου ή με πολλές ακόμα παραλλαγές.

Εδώ το παρουσιάζω ως απλό σαγανάκι (αλευρωμένο με κίτρινο αλεύρι, και τηγάνισμα)

Ένα υπέροχο τυράκι Ελληνικό, Μανιάτικο  που διεκδικεί μια θέση στην μαγειρική σας, αλλά και στην καρδιά σας μιας και είναι απίθανος τσιπουρομεζές.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!