Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

Facebook
Pinterest
Twitter

Το ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, με ειδικό λογότυπο και με την ένδειξη ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων ελληνικής κουζίνας σε συνδυασμό με αντίστοιχα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

Το σήμα ποιότητας είναι προαιρετικό και χορηγείται στα εστιατόρια που το αιτούνται και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης, ανεξαρτήτως επιδότησης από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις αναφέρονται στην Τ/4333/8-8-2001 απόφασης υπουργού όπως έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις.

Η αίτηση κατατίθεται στο Υπουργείο Τουρισμού στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου και προτύπων ποιότητας (Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας 12 – τηλ.2103736001)

Είναι το μοναδικό κρατικό ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας και προτείνεται ώστε ο κάθε επιχειρηματίας όπως και η επιχείρηση να διαφοροποιείται για την παροχή όπως και την προσφορά των ελληνικών προϊόντων.

Η επιθεώρηση διενεργείται από τριμελή ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου, δύο δηκτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου και ένας εκπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατόρων επαγγελμάτων Ελλάδος (Π.Ο.Ε.Σ.Ε).

Το σήμα χορηγείται για τρία χρόνια στο όνομα του επιχειρηματία και αφορά στο συγκεκριμένο κέντρο εστίασης ή αναψυχής για το οποίο υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.

Ο επιχειρηματίας εφόσον επιθυμεί την ανανέωση του σήματος ποιότητας της Ελληνικής κουζίνας πρέπει δύο μήνες πριν από την εκπνοή του τρίτου έτους να υποβάλει καινούρια αίτηση στο υπουργείο συνοδευόμενη με τα ίδια δικαιολογητικά αρχικής αίτησης.

Τα κριτήρια του ελέγχου χωρίζονται σε υποχρεωτικά και βαθμολογούμενα.

Τα υποχρεωτικά κριτήρια με βάση τον οδηγό αξιολόγησης πρέπει να υποστηρίζονται από τον επιχειρηματία, και αφορούν παροχή πρώτων υλών, τρόπος παρασκευής, προσφορά, καθαριότητα. (π.χ. Φρέσκια ελληνική πατάτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελληνική φέτα κλπ)

Τα βαθμολογούμενα κριτήρια αφορούν τόσο την ποιότητα των δομικών υλικών διακόσμησης και επίπλωσης, την άνεση του χώρου εστίασης και την προσφορά τοπικών εμφιαλωμένων κρασιών.

Η αναγνωρισιμότητα του συνδυάστηκε από το 2005 με την εφαρμογή του με τα προγράμματα επιδότησης. Όμως οι επιχειρηματίες που θέλησαν να ξεχωρίσουν στο θέμα ανταγωνισμού ειδικά στις τουριστικές περιοχές, προβαίνουν σε ανανέωση του σήματος μέχρι και σήμερα.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek