Σκύρος

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ένα υπέροχο καταπράσινο –κόσμημα- νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Εάν δεν θες να ταλαιπωρηθείς με καράβι, πας ξεκούραστα και με αεροπλάνο.

Το νησί έχει πολλές υπέροχες παραλίες για μπανάκι, όμορφα καταλύματα για να μείνετε, και φυσικά θα σταθώ στην καταπληκτική κουζίνα της. Η Σκύρος ακριβώς επειδή συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά φαγητά . Ξακουστό είναι το άγριο κατσικάκι της, αλλά και η φημισμένη αστακομακαρονάδα όπως επίσης και η καβουρομακαρονάδα.

Το κατσικάκι το μαγειρεύουνε στο φούρνο ψητό ,ή μαγειρευτό, με διάφορους συνδυασμούς γεύσεων και γαρνιτούρας (πατάτες ,μακαρόνια κλπ), με συνοδεία τοπικών τυριών όπως ξινοτύρι (λευκό μαλακό τυράκι με αιγοπρόβειο γάλα),ή την γραβιέρα τους με την πικάντικη γεύση.

Στην Σκύρο στα παλιά χρόνια την συντήρηση της γραβιέρας την κάναν μέσα σε πιθάρια, που ανάμεσα στα κεφάλια γραβιέρας , έβαζαν βότανα (θυμάρι). Σφράγιζαν το πιθάρι και το θάβανε στο χώμα μέχρι το χειμώνα που το βγάζαν στις γιορτές. 

Ακριβώς επειδή έχει ανεπτυγμένη τυροκομεία και κτηνοτροφία ,δεν θα έλειπαν οι περίφημες πίτες της.

-κατ’ αρχήν έχουμε την λαδόπιτα με σκυριανό τυράκι, που την βρίσκεις παντού. Την προσφέρουν σαν ορεκτικό, σαν μεζεδάκι, ακόμα και στο πρωινό. Η σκυριανή λαδόπιτα μοιάζει με το τηγανόψωμο της Κύμης. Τηγανιτό ζυμαράκι με την συνοδεία τυριού,-στην αλμυρή της εκδοχή- στην οποία κάνουν στην μέση μια τρυπούλα, και γλυκιά με μέλι, ή πετιμέζι και θρούμπι μέσα στο ζυμαράκι. (ξεροτήγανα)

-Τεροπιτάρια ή Τεροπτάρια Σκύρου. Πίτες ή πιτάκια με γέμιση τραχανά ρύζι και μυζήθρα Σκυριανή. Σε τιμητική θέση στο γιορτινό τραπέζι ,η Χριστούγεννα και Πάσχα, γιορτές ,αλλά και τρατάρισμα ,πρώτο λόγο έχει η πίτα αυτή. Την σερβίρουν σκέτη ή με μέλι και κανέλα!!!

-γαλατόπιτες εξαιρετικές, τραχανόπιτες, και ρυζόπιτες και κολοκυθόπιτες.

Ακουστός μεζές είναι οι «Αγαλιποκεφτέδες». Οι αγαλιποκεφτέδες φτιάχνονται με τις ανεμώνες της θάλασσας (αγαλίτες). Οι ψαράδες μαζεύαν τις ανεμώνες και αφού περνούσαν μια διαδικασία χτυπήματος και τεντώματος,(για να φύγουν τα πετραδάκια και η άμμος από μέσα) ψιλοκοβόντουσαν και πρόσθεταν κρεμμυδάκι φρέσκο και ξερό, ψωμάκι κλπ και τους τηγάνιζαν . Τους σερβίραν για μεζέ μαζί με «τάφτιτσα». Είναι είδος μανιταριού που τα τηγανίζουν με σκορδάκι .

-Πεντανόστιμα ζυμαρικά χειροποίητα, που τα σερβίρουν με δυόσμο και μυζήθρα, όπως και τραχανάδες (γλυκούς-αλμυρούς) που θα τους βρούμε ενταγμένους σε πολλές παρασκευές φαγητών με αντικατάσταση το ρύζι(γεμιστά, σούπες, ντολμαδάκια κλπ)

Πέρα από την τυροκομεία πτηνοτροφεία , άλλος ένας τομέας ανάπτυξης της Σκύρου είναι ο αγροτικός, όπου ξεχωρίζει η ντόπια φάβα της όπου είναι και φυσικά ένα δυνατό παραδοσιακό πιάτο της.

Παράδοση έχει και στην μελισσοκομεία όπου το θυμαρίσιο της μέλι είναι ξεχωριστό και ο λόγος για ένα φυτό που βγαίνει στα βουνά της το λεγόμενο «ασμυριά». Έχει κίτρινα άνθη όπου και το μέλι του είναι με ένα φωτεινό, λαμπερό ανοιχτό κίτρινο ,με υπέροχο άρωμα και γεύση.

Η Σκύρος παραδοσιακά γλυκά έχει τα αμυγδαλωτά, και ότι έχει βάση το μέλι της το θυμαρίσιο ή πευκόμελο ,όπως το τοπικό παστέλι σκύρου, τα ξεροτήγανα όπως προαναφέραμε που το δίναν σε βαφτίσεις και γάμους, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αλλά και μπακλαβά.

Αν έχετε προορισμό της Σκύρο, εκτός από τις υπέροχες παραλίες ,τα τοπία, αλλά και τα χαριτωμένα σκυριανά αλογάκια της, μην ξεχάσετε να γευτείτε το τοπικό παγωτό, τα γλυκάκια, και από την παραδοσιακή  υπέροχη κουζίνα της. Πάρτε στην μνήμη σας προίκα, πρωτόγνωρες γεύσεις!!!

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!