Σούβλισμα αρνιού

Facebook
Pinterest
Twitter

Μετά από την ερεύνα αγοράς επιλέξαμε ένα ζουμερό χωρίς πολλά λίπη αρνάκι γύρω στα 8 με 9 κιλά (για μια 5 μελή οικογένεια).

Οι τρόποι διαδικασίας όπως και ψησίματος διαφέρουν ανάλογα την τοποθεσία όπως και την παράδοση κάθε οικογενείας.

Εμείς θα σας βοηθήσουμε με τα βήματα όπως μας έμαθαν οι γονείς μας.

Προετοιμασία αρνιού

Αφού το πλύναμε και αφαιρέσαμε τα περιττά (πχ. Τριχούλες, σημεία με μελάνι από την ελληνική σφραγίδα) τοποθετούμε σε ένα τραπέζι οριζόντια το αρνάκι μας.

Περνάμε στην σούβλα μας μια «πηρούνα» και από το πίσω μέρος στο ύψος τις ουράς προς τα μπροστά διαπερνάμε  από την κοιλιά χωρίς να την τρυπήσουμε τη σούβλα  και βγαίνουμε στο λαιμό, σε αυτό το σημείο τοποθετούμε μια «πηρούνα» που τα άκρα να βλέπουν το κυρίως σώμα του αρνιού, κατόπιν  τρυπάμε και διαπερνάμε το κεφάλι.

Αφού έχουμε περάσει τη σούβλα πρώτα πριν λαδώσουμε ή καρυκεύσουμε το αρνάκι μας, για να μην γλιστράνε τα χέρια μας, στερεώνουμε τις  πηρούνες, την πίσω και την μπροστά επάνω στη σούβλα.

Συνεχίζουμε με την κάθετη διάτρηση με δυο η τρία (ανάλογά τα κιλά του αρνιού) «Δίκαλα στήριξης» τη ραχοκοκαλιά του αρνιού με την σούβλα και βιδώνουμε γερά τις φτερωτές.

Επίσης δένουμε (εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο σύρμα) τη ραχοκοκαλιά με την σούβλα σε τρία με τέσσερα σημεία.

Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο λαδώματος – καρυκεύματος του αρνιού.

Αλείφουμε όλο το αρνάκι μέσα και έξω με τις αρέσκειας μας με διάφορα καλούδια

Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ένα μίγμα από λάδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι σκόρδο και λίγο λεμόνι.

Αφού αλείψουμε ευλαβικά το κάθε σημείο του αρνιού τοποθετούμε μέσα στην κοιλιά φρέσκια ρίγανη και 4 με 5  κεφαλάκια σκόρδο.

Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμη να ράψουμε την κοιλιά. Κόβουμε 4 με 5 κομματάκια ανοξείδωτο σύρμα και πιάνοντας τις άκρες τις κοιλιάς απλά χωρίς να σφίξουμε πολύ στρίβουμε τα συρματάκια.

Αφού έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω τοποθετούμε το αρνάκι μας σε οριζόντια θέση το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα .

 Είμαστε έτοιμη για την επόμενη το πρωί της Κυριακής να το τοποθετήσουμε στην ψησταριά μας.

Προετοιμασία της φωτιάς και ψήσιμο

Έχουμε σηκωθεί νωρίς νωρίς και πάμε να ανάψουμε τη φωτιά μας

Αφού «κάτσουν – χωνέψουν» τα κάρβουνα μας (προσοχή όχι πολλά κάρβουνα στην αρχή) τοποθετούμε ψηλά στα στηρίγματα το Αρνί μας και με σταθερές κινήσεις προς μια κατεύθυνση (αν δεν έχουμε μοτέρ) γυρνάμε τη σούβλα μας.

Ο χρόνος και η φωτιά θα μας δείξουν την πορεία του ψησίματος.

Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος έχουμε μια 2η φωτιά στην οποία ετοιμάζουμε κάρβουνα. Έτσι μπορούμε να τροφοδοτούμε και να συμπληρώνουμε με κάρβουνα τη φωτιά που έχουμε και ψήνουμε το αρνί μας. Έτσι μπορούμε και ελέγχουμε καλύτερα τη θερμοκρασία ψησίματος του αρνιού.

Συνολικά για το ψήσιμο θα χρειαστούμε μέχρι και 3 φορές το βάρος του αρνιού σε κάρβουνα. Πχ για 10 κιλά αρνί θέλουμε 30 κιλά κάρβουνα. Εάν ψήσουμε σε ψησταριά και όχι στο έδαφος τότε θα χρειαστούμε αρκετά λιγότερα, περίπου 2,5 φορές το βάρος του αρνιού σε κάρβουνα.

Ενδεικτικό σημάδι ότι το αρνάκι μας είναι έτοιμο είναι όταν «σκάσουν» τα πόδια στο σημείο τις κλείδωσης και φανεί το κόκαλο.

Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία στο παρακάτω video

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek