Σπανακόρυζο λεμονάτο

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μια εύκολη γρήγορη αγαπημένη συνταγή, άκρως υγιεινή, οικονομική, νηστίσιμη, χαμηλή σε θερμίδες.

Πλούσια σε σίδηρο και σε φυτικές ίνες (γι’ αυτό νιώθουμε γρήγορα κορεσμό). Αγαπημένη συνταγή από χορτοφάγους vegan και vegetarian.

Το σπανάκι όπως και ο άνηθος και το πράσο είναι αγαπημένο λαχανικό και αποτελεί βάση για πολλές συνταγές όπως σπανακόπιτα, χορτόπιτα με σουπιές με γίγαντες, κουκιά και άλλα πολλά!

Τα υλικά μας

  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα λεπτές φέτες
  • 200-230 γρ ρύζι Καρολίνα
  • ½ ματσάκι άνηθος
  • Χυμός λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ζωμός λαχανικών ή νερό

Διαδικασία

  1. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια μας και το πράσο (το πράσο το βάζουμε για να γλυκίσει και να δώσει ισορροπία στην οξύτητα του λεμονιού) σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το ρύζι και σοτάρουμε ελαφρά (το σοτάρισμα του ρυζιού βοηθά να μείνει σπυρωτό και επιπλέον τραβάει όλη την νοστιμιά των λαχανικών).
  2.  Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαραθεί το σπανάκι και να πέσει ο όγκος του και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ζωμό λαχανικών.
  3. Η κατσαρόλα μας πρέπει να έχει υγρά γιατί θα έχει βγάλει το σπανάκι.
  4. Χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.
  5. Προσέχουμε να μην σωθούν τα υγρά. Εάν σωθούν προσθέτουμε ακόμα ένα φλυτζάνι ζωμό ή νερό.
  6. Μόλις περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι (ανάλογα πόσο λεμονάτο το θέλουμε) και τον άνηθο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το τραβάμε από την φωτιά.
  7. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά για να τραβήξει τα υγρά του.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n