Στριφτή χωριάτικη χορτόπιτα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Υπέροχη, μυρωδάτη, πεντανόστιμη χορτόπιτα, που μέσα της κλείνει όλη την Ελλάδα. Άγρια χόρτα για γεύση και άρωμα και ήμερα σπανάκι, πράσο για να γλυκαίνει, φέτα για σπιρτάδα και νοστιμιά. Και όλο αυτά περιτυλιγμένα σε τραγανό φύλλο, που μπουκιά τη μπουκιά θα σας ταξιδέψει στο χωριό.

Τα υλικά μας

Για την γέμιση

  • ½ κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό άγρια χόρτα διάφορα
  • 2 αυγά
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ ματ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ φέτα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½  φλ ελαιόλαδο ανάμικτο με λιωμένο βούτυρο και σπορέλαιο

Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι μαλακό
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • 200 γρ νερό
  • 1 κ γ ξύδι
  • 1 κ σ αλάτι

Διαδικασία

  1. Αφού έχουμε πλύνει πολύ σχολαστικά τα χόρτα μας, τα έχουμε αφήσει να στραγγίσουν καλά τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα βάζουμε σε μια λεκάνη με αλάτι και αφήνουμε μια ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Όσο περιμένουμε τα χόρτα φτιάχνουμε την ζύμη για φύλλο. Αφού ετοιμάσω την ζύμη μου την κόβω σε 3 ίσα μπαλάκια και τα καλύψω για να μην αφυδατωθούν.
  3. Πηγαίνω στα χόρτα τα οποία στύβω πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά τους τα τοποθετώ μέσα στην λεκάνη μαζί με τα αυγά την φέτα (κρατάω λίγο αυγό για επάλειψη στο τέλος)και αλατοπιπερώνω.
  4. Τοποθετώ λαδόκολλα στο ταψί.
  5.  Παίρνουμε το ένα μπαλάκι και τα άλλα δύο να βρέχουμε με το βούτυρο και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα μην ξεραθούν.
  6. Ανοίγουμε φύλλο με την λεπτή βέργα πολύ λεπτό, όσο πιο λεπτό μπορούμε. Αφού το ανοίξουμε βάζουμε σε κυκλικό σχήμα γύρω από την μέση του φύλλου την γέμιση. Κάνουμε έναν σταυρό στην μέση και επανωτίζουμε το φύλλο επάνω στην γέμιση . Αρχίζουμε με ελαφρές κινήσεις να ρολάρουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την γέμιση. Όταν ο κύκλος του ζυμαριού μας τελειώσει κόβουμε την μία άκρη αρχίζουμε να τυλίγουμε σαν φιδάκι το ρολάκι μας. Το τοποθετούμε στο ταψί μας.
  7. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα ζυμαράκια.
  8. Όταν τελειώσουμε λαδώνουμε την πίττα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60-80 λεπτά στους 180ο  στην αντίσταση.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!