Θρεπτικά γεμιστά

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Πατώντας στην συνταγή των γεμιστών με γέμιση μανιτάρι και το κεχρί που δίνει στον οργανισμό πρωτεΐνη και ενέργεια, σε συνδυασμό με το καλαμπόκι. Ένα ισορροπημένο μεγάλης θρεπτικής αξίας πιάτο για αυτούς που νηστεύουν ή για τις ομάδες vegetarian και vegan. Τα σερβίρουμε ζεστά ή και κρύα.

Τα υλικά μας

  • 8 ντομάτες σφιχτές και μεγάλες
  • 3 μελιτζάνες
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 3 κολοκύθια χοντρούτσικα
  • 200 γρ ρύζι Καρολίνα
  • 10 γρ φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 10 γρ ξερό δυόσμο
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 120 γρ καλαμπόκι
  • 1 συσκευασία μανιτάρια πόρτο μπέλο ψιλοκομμένα
  • 100 γρ κεχρί
  • 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλ ελαιόλαδο
  • 1 κ σ ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 3 πατάτες κομμένες χοντρά καρέ

Για την σάλτσα

  • 300 γρ νερό
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Το ζουμί από την ντομάτα
  • 1 κ γ ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε, έπειτα ψιλοκόβουμε την γέμιση και τα αλατοπιπερώνουμε. Την γέμιση την κρατάμε και την τρίβουμε στον τρίφτη. (Την γέμιση από την ντομάτα την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει και το ζουμί της το κρατάμε να το ρίξουμε στο ταψί)
  2. Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι έπειτα τα μανιτάρια και το σκόρδο, ρίχνουμε το ρύζι την γέμιση από τα λαχανικά που αδειάσαμε, το καρότο το καλαμπόκι, το κεχρί τα βότανα, αλάτι πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να μισοβράσουν (10 λεπτά περίπου, γιατί θα μαγειρευτούν και μέσα στο φούρνο).Προσθέτουμε και λίγο νεράκι να μην είναι πολύ «βαριά»
  3. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα λαχανικά μας και ανάμεσα τις πατάτες.
  4. Τα γεμίζουμε γύρω στα ¾  με την γέμιση, και κλείνουμε τα καπάκια.
  5. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την σάλτσα μας και περιχύνουμε παντού στο ταψί. Στο τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο επάνω στα γεμιστά μας αλατοπιπερόνουμε και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου στις αντιστάσεις για 1 ώρα και κάτι. Το πρώτο μισάωρο καλό θα ήταν να ψηθούν σκεπασμένα  και την υπόλοιπη ώρα αφαιρώντας το κάλυμμα.

Εάν θέλουμε προσθέτουμε φρυγανιά τριμμένη επάνω στα καπάκια από τα γεμιστά μας για να κάνουν όμορφη κρούστα.

Τα υπέροχα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συνταγή είναι από την εταιρεία Καραντινός Α.Ε.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!