Τυρόψωμο

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Παραδοσιακό ψωμάκι που ενισχύετε με τυρί φέτα σε τρίμα. Οι νοικοκυρές στα παλιά χρόνια ζύμωναν μια φορά την εβδομάδα ψωμί ,και ξεχώριζαν μια ποσότητα από ζυμάρι στο οποίο βάζαν τριμμένο τυρί, που το φτιάχνανε οι ίδιες από τα ζώα. Το προσφέραν στους άντρες τους όταν φεύγαν για τα χωράφια. Συχνά βάζαν και βότανα μέσα όπως θυμάρι, ρίγανη κλπ. Στις μέρες μας πιά το βρίσκεις σε όλους τους φούρνους τις Ελλάδας μιας και είναι αγαπημένο σνακ για όλες τις ώρες και μπορούμε να το απολαύσουμε παντού, στο σπίτι, στο γραφείο στο σχολείο ακόμα και στο αυτοκίνητο.

Τα υλικά μας

  • 350 γρ φέτα σκληρή τριμμένη
  • 600 γρ αλεύρι για ψωμί
  • 410 γρ χλιαρό νερό
  • 1 κ γ αλάτι
  • ½ κ γ ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κ γ ρίγανη
  • 2 κ γ σουσάμι
  • 2 κ σ βούτυρο λιωμένο για επάλειψη

Διαδικασία

Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγη ποσότητα από το χλιαρό νερό, μαζί με την μαγιά και την ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την ρίγανη. Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά την ενσωματώνουμε στο αλεύρι καθώς και το υπόλοιπο νερό. Πλάθουμε μια ζύμη η οποία θα πρέπει να είναι κολλώδης. Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Στην συνέχεια ενσωματώνουμε την φέτα. Ζυμώνουμε ξανά πολύ καλά το ζυμάρι μας να πάει παντού η φέτα. Έπειτα την τοποθετούμε στο ταψί μας και την ανοίγουμε με τις παλάμες μας μια στρόγγυλή πίτα. Και τέλος, αφού έχουμε λιώσει το βούτυρο σε ένα μπολάκι, βουτάμε τα δάχτυλά μας και δίνουμε σχήμα στην ζύμη μας. Κάνουμε ένα στρογγυλή χαραγματιά, δύο-τρεις πόντους πιο μέσα από εκεί που τελειώνει το ζυμάρι.Κάνουμε σταυρωτές μπουκίτσες, μέχρι το κέντρο. Στην συνέχεια φτιάχνουμε μπουκίτσες τον στρόγγυλο γείσο που φτιάξαμε στην αρχή. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο βαθμούς στον αέρα. Λίγο πριν το βάλουμε στο φούρνο ,αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο το ψωμάκι μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Όταν πάρει ροδαλό χρώμα το βγάζουμε.

 

-Στο πλάσιμο ενδεχομένως να χρειαστείτε λίγο αλευράκι παραπάνω.

-λίγο πριν βάλετε στο φούρνο το Τυρόψωμο σας φτιάξτε το σχήμα του ίσως να σας έχει χαλάσει κάπως.

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!