Τουρσί ανάμεικτο

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Μεζεδάκι για μπυρίτσα και κρασάκι και όχι μόνο! Πρώτος μεζές στα παραδοσιακά την  καθαρά Δευτέρα, σερβίρεται για ορεκτικό, για κάτι πικάντικο! Είναι το ξακουστό και πολυαγαπημένο μας τουρσί.

Τα υλικά μας

  • 4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ή περασμένες γκοφρέ από το μαντολίνο
  • 1 ρέβα κομμένη σε φέτες όπως το καρότο (περίπου μισό εκατοστό)
  • 3-4 κλωνάρια σέλερι σε κομμάτια περίπου 1 εκατοστό
  • Φούντες από ½ κουνουπίδι
  • Φούντες από 1/2 μπρόκολο
  • Χοντροκομμένα κομμάτια  λάχανου (περίπου το 1/2  λάχανο)
  • 5-6 μικρά αγγουράκια
  • 5-6 πιπεριές κέρατο κομμένες
  • 1 κοκ πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 5-6 πιπεράκια μικρά
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ σ κόκκους πιπέρι
  • 3 κ σ κάπαρη
  • 2-3 σκ σκόρδο κομμένο σε φέτες
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • Ξύδι (κατά βούληση, όσο μας αρέσει)
  • 2 κ σ αλάτι χοντρό
  • 1 κ σ ξινό (λειτουργεί μαζί με το αλάτι και το ξύδι σαν συντηρητικό, αλλά και κρατάει στα λαχανικά το χρώμα τους)

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε το αλάτι (μια κουταλιά χοντρό αλάτι γεμάτη για κάθε λίτρο νερού), τη δάφνη, το πιπέρι, την κάπαρη και ένα κουταλάκι ξινό.
  2. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα υλικά μας στην κατσαρόλα κομμένα και ξεκινάμε να ρίχνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα πιο σκληρά λαχανικά (κουνουπίδι, ρέβα, καρότο κλπ) και επάνω τα πιο μαλακά (πιπεριά κομμένη φέτες, αγγουράκι κλπ)
  3. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση κάνα 10 λεπτό. Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και παίρνουμε τα βαζάκια μας.
  4. Με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τα λαχανικά μας γεμίζουμε το βάζο αφού έχουμε τοποθετήσει μια φέτα λεμόνι στο πάτο του βάζου και έπειτα με μία κουτάλα γεμίζουμε σχεδόν μέχρι επάνω το βραστό νερό με το αλάτι και το ξινό και τα μπαχαρικά.
  5. Και λέω σχεδόν μέχρι επάνω γιατί για να καλυφθούν τα λαχανικά μας θα προσθέσουμε κρασί όσο θέλουμε στη γεύση μας και έπειτα θα κλείσουμε το βάζο.
  6. Εάν το βαζάκι μας είναι μεταλλικό,  πρέπει στο κούμπωμα να βάλουμε ένα πλαστικό τροφίμων για να το προστατέψει το μέταλλο από την σκουριά (γιατί το ξύδι το ξινό και το αλάτι θα “φάνε” το μέταλλο).
  7. Το αφήνουμε μια εβδομάδα περίπου στο ψυγείο και έπειτα είναι έτοιμο για να το φάμε (βέβαια μπορούμε και στης 3-4 μέρες να το φάμε είναι πολύ νόστιμο)
  8. Ένα άλλο tip που μπορούμε να κάνουμε για περισσότερη γεύση είναι τα είδη από ξύδι που κυκλοφορούν στην αγορά. (με γεύση BBQ  ή εσπεριδοειδών κλπ) Μπορούμε κάτω από την φέτα λεμόνι να βάλουμε μία κουταλιά ξύδι σε γεύση της αρεσκείας μας και να έχουν ξεχωριστή μοναδική γεύση!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n