Τραγανά κουλουράκια πετιμεζιού

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Αρωματικά κουλουράκια με πετιμέζι, τραγανά και πολύ πολύ νόστιμα.

Θυμίζουν μουστοκούλουρα, μόνο που φτιάχνονται με πετιμέζι και όχι με μούστο. Ελαφριά, με αγνά υλικά που μπορεί να τα καταναλώσουμε σε περιόδους νηστείας  και όχι μόνο.

Τα υλικά μας

  • 150 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ πετιμέζι
  • 250 γρ ελαιόλαδο
  • 100 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ γ κανέλα
  • 1 κ γ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ γ σόδα
  • 1 κ γ μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κ αλεύρι (-και λιγότερο-όσο πάρει-) μαλακό
  • 400 γρ σουσάμι

Διαδικασία

  1. Σε μια  λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υγρά μαζί με τα μπαχαρικά και την σόδα. Με ένα αναδευτήρα τα χτυπάμε  πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να πάρει αέρα, και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην λεκάνη πλάθοντας . Αφού έχουμε ρίξει όλα τα υλικά μέσα, πλάθουμε σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη ,μαλακιά αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
  2. Ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας και να τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  3. Αφού τα έχουμε δώσει το σχήμα, τα παίρνουμε ένα ένα και τα βουτάμε σε μπολ που έχουμε βάλει σουσάμι.
  4. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 170ο βαθμούς.
  5. Ο χρόνος ψησίματος πάει ανάλογα με το πόσο μεγάλα έχουμε κάνει τα κουλουράκια μας. Προσωπικά εμένα μου αρέσουν πολύ μικρά μερακλήδικα και χαριτωμένα ,να μπορούν να στέκονται στο φλιτζανάκι του καφέ. Σε αυτή την περίπτωση τα αφήνω το πολύ 10 λεπτά μέσα.  Θα τα δείτε στο ψήσιμο. Όταν τα βγάλετε θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά, ώστε να έχουν χρόνο να σφίξουν όταν κρυώσουν.
  6. Τα κουλουράκια μας αφού κρυώσουν τα έχουμε πάντα σκεπασμένα για να διατηρηθούν τραγανά

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!