Βασιλόπιτα Πολίτικη (τσουρέκι)

Facebook
Pinterest
Twitter

Το πιο ξακουστό γλύκισμα που είναι το σύμβολο της πρωτοχρονιάς, και το πρώτο γλυκό που τρώμε μετά την αλλαγή του χρόνου. Κατά την Χριστιανική παράδοση, ο έπαρχος της Καππαδοκίας ζήτησε από τους κατοίκους να εισπράξει τους φόρους. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν καθ’ ότι φτωχοί, και ζήτησαν την προστασία από τον τότε επίσκοπο Βασίλειο. Εκείνος τους καθησύχασε και τους είπε να συγκεντρώσουν ότι πολύτιμο είχαν και να τα παραδώσουν αντί για τους φόρους στον Έπαρχο, όπως και έκαναν.  Ο επίσκοπος Βασίλειος μίλησε στον Έπαρχο να μην δεχθεί κάτι από το υστέρημα των φτωχών κατοίκων, και έτσι τον έπεισε και δεν πήρε τίποτα. Το να επιστραφούν όμως στον καθένα τα πράγματα που πρόσφεραν ήταν αδύνατο, και έτσι για να είναι δίκαιος ζυμώθηκαν πίτες όπου βάλαν μέσα από ένα αντικείμενο και δόθηκαν στον κόσμο . Και ως εκ θαύματος οι πίτες έκρυβαν μέσα ότι είχε προσφέρει ο καθένας στον Έπαρχο! Από τότε γιορτάζουμε την πίτα του Αγ Βασιλείου με το νόμισμα μέσα, όπου πήρε και το όνομά της, και θα την βρούμε σε πολλούς τρόπους παρασκευής, ανάλογα με τα τοπικά έθιμα της κάθε περιοχής. Σαν βασιλόπιτα κέικ, αλλά και παραδοσιακά σαν τσουρέκι είναι οι πιο ακουστές και οι πιο προτιμητέες βασιλόπιτες. Μέσα στο ζυμάρι τοποθετούμε ένα νόμισμα, που σε κάποιες περιοχές αυτό αντικαθιστάτε με ένα μικρό κλαράκι ελιάς, ή κάποιου καρποφόρου δέντρου ανάλογα με την περιοχή, ή και ακόμα ένα φασόλι, και σε όποιον το τύχαινε θα είχε καλή παραγωγή η οικογένεια αυτή.

Οι δοσολογίες θα δοθούν για ταψάκι 27 εκατοστών, και για ταψάκι 34 εκατοστών

Τα υλικά μας

Για ταψάκι 27 εκατοστών

  • 200 γρ χλιαρό νερό
  • 25 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή
  • 68 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 75 γρ αυγά
  • 3 γρ μαχλέπι
  • 3 γρ κακουλέ
  • 2 γρ μαστίχα Χίου
  • 600 γρ αλεύρι δυνατό
  • ¼ κ γ αλάτι

Για ταψάκι 34 εκατοστών

  • 400 γρ νερό
  • 50 γρ μαγιά νωπή
  • 135 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 360 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ αυγά
  • 1100 αλεύρι δυνατό (ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 5 γρ μαχλέπι
  • 5 γρ κακουλέ
  • 4 γρ μαστίχα Χίου
  • ½ κ γ αλάτι

Για το στόλισμα

  • 1 ασπράδι αυγού για άλειμμα
  • 1 σοκολάτα υγείας
  • Φιλέ αμύγδαλο

Διαδικασία

  1. Παίρνουμε λίγο από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε την μαγιά και λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός, και αφήνουμε σε ζεστό μέρος , μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο (λιωμένο), και την ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το χυλό με την μαγιά ,τα μυρωδικά και το αλεύρι. Πλάθουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία, μαλακιά και εύπλαστη, και να μην μας κολλάει στο μπολ και στα χέρια μας.
  4. Καλύπτουμε το μπολ με την ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο της.
  5. Μόλις διπλασιαστεί, πλάθουμε πολύ λίγο και δίνουμε σχήμα, και ξανά σκεπάζουμε για να ξανά φουσκώσει.
  6. Μόλις φουσκώσει μετακινούμε το ζυμάρι μας σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
  7. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και στην συνέχεια περνάμε με ασπράδι την επιφάνεια, στολίζουμε με φιλέ αμύγδαλο για να κολλήσουν, και ψήνουμε στους 160ο για 30΄-35΄λεπτά.
  8. Στην συνέχεια αφού κρυώσει την στολίζουμε, με γράμματα σοκολάτας, αριθμούς ή ακόμα και σχέδια που μας αρέσουν

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n
elGreek