Βασιλόπιτα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Ποιος δεν έχει αναμνήσεις από το μοναδικό έθιμο της βασιλόπιτας;

Ποιος δεν ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια με το άκουσμα της λέξης βασιλόπιτα, να θυμηθεί συγκεντρώσεις με αγαπημένα πρόσωπα, γέλια χαρές και κέφι μετά από φαγοπότι; Και να… ο χρόνος αλλάζει μετρώντας αντίστροφα …10,9,8…2,1 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!! Φιλιά, αγκαλιές, τραγούδια, και η αγαπημένη μας βασιλόπιτα παίρνει την θέση της επάνω στο γιορτινό τραπέζι.

Την σταυρώνουμε 3 φορές και ξεκινάμε να κόβουμε… του Χριστού, του σπιτιού, του φτωχού (κάποιοι κόβουν της Παναγίας ή του Αγ. Βασιλείου κλπ) και μετά αρχίζει η μοιρασιά των κομματιών και η χαρά και συνάμα αγωνία σε ποιόν θα πέσει το φλουρί φέτος; καθόμαστε όλοι αμίλητοι στις θέσεις μας, ψαχουλεύοντας το κομμάτι μας, μέχρι να ακούσουμε ξαφνικά… «ΤΟ ΒΡΗΚΑ!!!!!!» … και να ξεκινήσουν οι ευχές από όλοι την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το κομματάκι της πολύτιμης βασιλόπιτας συνήθως τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και φυλάσσετε για το πρωινό ξύπνημα με τον καφέ για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς με αρώματα και μυρωδιές για να πάει καλά η νέα μας χρονιά!!!!

Σήμερα θα κάνουμε μια εύκολη βασιλόπιτα με καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκι Αιγίνης.
Όμως επειδή οι νοικοκυρές συνήθως έχουμε το ταψάκι των 27 εκ. και άλλες έχουν αγοράσει ταψάκι στρογγυλό 34 εκ θα σας δώσω 2 δοσολογίες ώστε να φτιάξετε την βασιλόπιτα που σας χρειάζεται.

Για ταψί 34 εκ.

  • 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτ νερού πορτοκάλι χυμό
  • 1 ποτ νερού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 100 γρ καρύδι σπασμένο
  • 20 γρ φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
  • 20 γρ αμύγδαλο σπασμένο
  • μισό κ γλ σόδα
  • μισό κ γλ γαρίφαλο
  • μισό κ γλ κανέλα
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 φακ μπείκιν πάουντερ

Για ταψί 27 εκ

  • 380 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 190 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 150 γρ πορτοκάλι χυμός
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 75 γρ καρύδι σπασμένο
  • 20 γρ φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
  • 20 γρ αμύγδαλο σπασμένο
  • 1/4 κ γλ σόδα
  • 1/4 κ γλ κανέλα
  • 1/4 κ γλ γαρίφαλο
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κ γλ μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

  1. Η σειρά και στα δύο είναι η ίδια. Χτυπάμε το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα (αφού έχουμε ρίξει και ανακατέψει την σόδα μέσα).
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, τα αρωματικά τους ξηρούς καρπούς και το μπέικιν. Τελευταία ρίχνουμε το αλεύρι μας και ανακατεύουμε σιγά όσο μπορούμε και όχι πολύ.
  3. Το βάζουμε σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα, τοποθετούμε το φλουρί (νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι στο κέντρο όταν το βάζουμε την λάμα να είναι καθαρή.

Μπορούμε να την διακοσμήσουμε με άχνη, και να την στολίσουμε με γκι ή με σεμεδάκι της γιαγιάς να τοποθετήσουμε στην βασιλόπιτα και τα το πασπαλίσουμε με άχνη. Αφαιρώντας το βγαίνει το σχήμα από το σεμεδάκι της γιαγιάς!

Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε μπισκοτάκια με γεύση κανέλα γαρίφαλο και να την διακοσμήσουμε με με σχήματα αστεριών κλπ.

Άλλοι διακοσμούν την βασιλόπιτα τους περιχύνοντας ξηρούς καρπούς ώστε η χρονιά να είναι γόνιμη.

Οι ποιο νέοι σε ηλικία φτιάχνουν ζαχαρόπαστα και διακοσμούν την βασιλόπιτα τους παίζοντας με τα παιδιά και φτιάχνοντας χιονάνθρωπους, δεντράκια αστεράκια κλπ γιορτινά σχήματα.

Επιλεγμένα για εσάς

Κάντε like στη σελίδα μου
για να βλέπετε πρώτοι τις συνταγές μου!