Χαλβάς σιμιγδαλένιος με συκόμελο και σύκα

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

Εύκολος, γρήγορος, νηστίσιμος, και νόστιμος χαλβάς για όλες τις ώρες. Σίγουρα έχετε φάει τον απλό χαλβά με τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, όμως έχετε δοκιμάσει χαλβά με συκόμελο, και κομμάτια σύκου μέσα? Η κλασική αναλογία είναι 1-2-3-4,που όμως επειδή βγαίνει κάπως γλυκός για την δική μου γεύση, θα πειράξουμε λίγο τις αναλογίες. Η μαμαδίσια δοσολογία είναι με το ίδιο φλυτζάνι να μετρηθούν όλα.  Εάν σας ακούγετε καλή η ιδέα, δεν μένει παρά να το φτιάξετε!!!

Τα υλικά μας

  • 1 φλ. Λάδι (½  ελαιόλαδο ½ σπορέλαιο)
  • 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ σιμιγδάλι χοντρό
  • ½ φλ συκόμελο CUMA
  • 2 φλ κοφτά ζάχαρη
  • 4 φλ νερό
  • ½ φλ σύκα ξερά ψιλοκομμένα
  • ½ φλ αμύγδαλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ κ σ κανέλα σκόνη
  • ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρολίτσα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, το συκόμελο ,την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, την φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να να βράσει για 5΄λεπτά. Στην συνέχεια το τραβάμε από την φωτιά ,και αφαιρούμε τα ξένα σώματα από μέσα
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μας και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
  3. Στην συνέχεια ρίχνουμε την κανέλλα σε σκόνη ,το γαρύφαλλο τα αμύγδαλα και τα σύκα. Ανακατεύουμε καλά και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Με μια κουτάλα παίρνουμε το ζεστό σιρόπι και το ρίχνουμε στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή μεγάλη!!!!!! Γιατί πιτσιλάει το μείγμα και είναι καυτό!! Ανακατεύουμε με πολύ γρήγορες κινήσεις και προσθέτουμε όλο το σιρόπι μέσα στο μείγμα. Ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το σιμιγδάλι μας να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  4. Αδειάζουμε μέσα στην φόρμα τον χαλβά μας όσο είναι ζεστός. Στην συνέχεια παίρνουμε την φόρμα, την ανασηκώνουμε και την αφήνουμε στην επιφάνεια, χτυπάμε ελαφρά δηλαδή συνεχώς για να φύγει ο αέρας από μέσα από το μείγμα, και στρώνουμε πιέζοντας την επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει ο χαλβάς. 
  5. Μόλις κρυώσει παίρνουμε μια πιατέλα την βάζουμε στην βάση της φόρμας και με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε την φόρμα στην πιατέλα. Διακοσμούμε τον χαλβά μας. 

Καλή σας επιτυχία!!!!

Επιλεγμένα για εσάς

128407095_2826013754393700_3770767955183443587_n