Τι είναι το ζυγούρι; Το ζυγούρι λοιπόν είναι πρόβατο το οποίο δεν έχει τεκνοποιήσει και ηλικιακά κυμαίνεται από 8 έως 14 μηνών και είναι πάνω από 15 κιλά. Με το ζυγούρι φτιάχνουμε ωραίο κοκκινιστό, βραστό, στον φούρνο, τυλιχτό σε λαδόκολλα, στην γάστρα, ή ακόμα και στα κάρβουνα όπως σουβλάκι κλπ. Το τρυφερότερο κομμάτι είναι το μπούτι.
Τα υλικά μας
- 1 ½ κ ζυγούρι κομμένο σε κομμάτια
- 1 πακ μακαρόνια
- 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- 4 ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρια περασμένες στο μπλέντερ ή 1 συσκ χυμό ντομάτας
- 3 σκ σκόρδο τριμμένο
- 60 γρ ελαιόλαδο
- 2 κ σ πελτέ
- Αλάτι – πιπέρι – 5-6 κόκκους μπαχάρι – 4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο) – 1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
- Πλένουμε το κρέας μας
- Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρέας μας από όλες της πλευρές.
- Αφαιρούμε το κρέας σε ένα πιάτο και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρέας, τον πελτέ, ανακατεύουμε, και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μυρωδικά μας, 2 ποτήρια ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου στις 2 ώρες, (συμπληρώνουμε νερό εάν χρειαστεί) μέχρι το κρέας μας να έχει μαλακώσει αρκετά.
- Λίγο πριν το βγάλουμε, βράζουμε τα μακαρόνια.
- Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και με ένα ποτηράκι κρασάκι